V naslednjih mesecih bo cepljenje prosti koronavirusu ključno za okrevanje po pandemski krizi v svetu. Še kako se zavedajo vse države po svetu pomena cepljenja, saj poteka med njimi vedno večje tekmovanje pri pridobitvi cepiv, kajti država, ki bo prva dosegla precepljenost bo tudi najhitreje okrevala ter s tem okrepila svoje gospodarstvo. Poteka pa po drugi strani tekmovanje za prejem cepiva tudi med državljani samimi, o tem so pričale nekatere nepoštene prakse v tujini, obenem pa so prebivalci Velenja prepričani, da so bili diskriminirani s strani njihovega Zdravstvenega doma, saj naj bi cepili ljudi preko vrste, poroča Nova24TV. Slovenski infektolog v Nemčiji opozarja: “Smrtnost je višja za tiste, ki spadajo v ranljive skupine, moramo biti solidarni in jih zaščititi.”

V oddaji 24ur je slovenski infektolog, ki deluje v Nemčiji Andrej Trampuž pojasnil: “Na vsak način je potrebno dosledno spoštovati vrsti red cepljenja in dokler niso precepljeni vsi nad 80 let, ne smejo biti drugi. To velja za mlajše, za politike, za vse. V nasprotnem primeru bomo izgubili zaupanje v ljudi, ki ga potrebujemo, da bomo precepili dve tretjini prebivalstva in tako zaustavili to pandemij.”

Umrljivost je pri koronavirusu višja med starejšimi nad 80 let ter je dokazano povezana s starostjo bolnika. Pri starejših od 80 let je potek bolezni nekje med 20 in 30 odstotki težji oziroma lahko pride do smrti. Trampuž v nadaljevanju meni, da bi pri cepljenju morali biti bolj solidarni do tistih, ki so bolj ranljivi. Pojasnil je še: Gre za solidarnost, ki jo moramo pokazati vsi. Tudi jaz sem se cepil šele pred dvema tednoma z AstraZeneca cepivom in to kljub temu, da z bolniki delam sam.”

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV

 

Uredništvo