Tokrat je anketo izdalo Delo. In zanimivo, Delova anketa je še en dokaz, da si večina državljanov želi predvsem politične stabilnosti in ne rušenja desnosredinske vlade za vsako ceno.

Janša nima konkurence

Aktivni del državljanov, ki sodeluje v anketah kot je Medianina, je tradicionalno razdeljen na dva približno enaka pola, kaže tudi zadnja javnomnenjska anketa Dela. 41 % si jih želi na predčasne volitve, 39 % je proti, 5 % si želi nove koalicije v obstoječi parlamentarni sestavi, 15 % pa ne ve, kaj si želi.

Janševa vlada lahko pade sicer zgolj s konstruktivno nezaupnico, kar pomeni, da državni zbor z absolutno večino glasov (46) izvoli drugega mandatarja. Šele takšen prehodni mandatar bi potem državo lahko bodisi vodil do volitev, bodisi odigral vlogo slamnatega mandatarja ter državo spustil v predčasne volitve. V možnost izglasovanja konstruktivne nezaupnice ni prepričanih ravno veliko anketirancev. Več kot polovica jih meni, da to sploh ni verjetno, oziroma ni verjetno. Le 38 odstotkom se kaj takega zdi verjetno.

Pomembno sporočilo ankete Mediane za Delo je, kot ugotavlja portal Domovina.je, da si ljudje, izven kroga najtrših levičarskih volivcev, ne želijo politične nestabilnosti in rušenja Janševe vlade za vsako ceno. Predčasnih volitev si želi zgolj 40 % med sodelujočimi v anketi, predvidevamo pa lahko, da je med tistimi, ki v anketi ne želijo sodelovati, želja, da bi jih politika spet pognala na volišča, še precej nižje zastopana.

Kakšno pa je vaše mnenje? Kdo je najprimernejši za vodenje vlade?

Avtor MG, članek je bil prvotno objavljen tukaj.