Anton Šturbej predsednika vlade sprašuje zakaj je v pol leta za službene poti zapravil dvakrat več kot njegov predhodnik

Foto: Osebni arhiv (Anton Šturbej)

V samo letu in pol se je še kako dobro izkazalo, da je zapravljanje predsednika vlade kot njegove ministrske ekipe brez nadzora in precej razsipno. Tako podatki kažejo, da je Robert Golob v druhgi polovici leta 2022 zapravil dvakrat več kot Janez Janša v prvi polovici istega leta.

Iz tega razloga je poslanec SDS Anton Šturbej na vlado naslovil vprašanje zakaj je poraba davkoplačevalskega denarja s strani Goloba veliko manj racionalna.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Na moje poslansko vprašanje v zvezi s stroški za potovanja prejšnjega in sedanjega predsednika Vlade Republike Slovenije sem prejel naslednji odgovor:

»Skupni stroški službenih potovanj prejšnjega predsednika vlade Janeza Janše so v letu 2022 znašali 40.017,51 EUR. Kabinet predsednika vlade je refundiral stroške za 3 službene poti. Povrnjenih je bilo 21.020,60 EUR, torej dejanski strošek Kabineta predsednika vlade znaša 18.996,91 EUR.

Skupni stroški službenih potovanj aktualnega predsednika vlade dr. Roberta Goloba so v letu 2022 znašali 78.978,43 EUR. Kabinet predsednika vlade je refundiral stroške za 3 službene poti. Povrnjenih je bilo 25.576,72 EUR, torej dejanski strošek Kabineta predsednika vlade znaša 53.401,71 EUR.

Skupni stroški službenih potovanj aktualnega predsednika vlade dr. Roberta Goloba so v prvih devetih mesecih leta 2023 znašali 111.579,40 EUR. Kabinet predsednika vlade je refundiral stroške za 3 službene poti. Povrnjenih je bilo 50.240,30 EUR, torej dejanski strošek Kabineta predsednika vlade znaša 61.339,10 EUR«. 

Iz odgovora izhaja, da so stroški potovanj sedanjega predsednika vlade dr. Roberta Goloba dva do trikrat višji od stroškov prejšnjega predsednika vlade Janeza Janše.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

  1. Kakšni so razlogi za tako enormno povečanje stroškov potovanj sedanjega predsednika Vlade Republike Slovenije?
  2. Prosim tudi za podatek o številu potovanj obeh predsednikov vlad v omenjenih obdobjih.

Vir: X