Antona Šturbeja zanima, če zna vlada pojasniti v kateri fazi so pred sodiščem vsi postopki zoper Dušana Smodeja v aferi Fotopub!?

Foto: Osebni arhiv (Anton Šturbej)

Minilo bo dve leti od afere Fotopub, kjer se sumi na spolne zlorabe žensk in uporabe droge na teh zabavah. Kljub temu afera ni dobila še nobenega epiloga, je pa res, da gre za dobre povezave s trenutno oblastjo. Zaradi tega poslanca SDS zanima kako daleč so postopki pred sodiščem povezani s to afero in glavnim osumljencem Dušanom Smodejem.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Afera Fotopub od avgusta 2022, pri čemer je šlo za domnevne spolne zlorabe žensk, vključno z uporabo t.i. droge za posilstva, na zabavah, ki jih je organizirala skupina zbrana okoli nekdanjega Fotopub-a, še ni dobila epiloga. Takrat Policija kljub vsem dosegljivim informacijam ni nemudoma začela z zbiranjem informacij in na tej osnovi poskrbela za pravočasno zaščito dokazov, da bi preučila navedbe in indice, ampak je očitno čakala več dni, preden je sploh začela zakonite postopke. Po izjavah Policije je prišlo do začetka postopka in prvega zbiranja informacij (v obliki pogovorov) šele 20. avgusta 2022. Posnetke nadzornih kamer in samo nekatere druge slikovne dokaze pa so zaščitili šele bistveno kasneje. Še več – celo po javno objavljenih pričevanjih nekaterih žrtev, je v oddaji Tarča dne 8. septembra 2022, prvi človek Fotopuba, Dušan Smodej, izjavil, da ga Policija v zvezi z opisano problematiko »doslej še ni obiskala«.

Po objavah v medijih dne 23. avgusta 2023, leto dni po začetku preverjanja informacij, je Okrožno sodišče v Ljubljani dne 29. maja 2023 zoper osumljenca Dušana Smodeja zaradi suma storitve kaznivega dejanja spolnega nasilja in hudih telesnih poškodb uvedlo kazensko preiskavo. Prav tako je bila v okviru afere Fotopub na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega s področja gospodarske kriminalitete. Dušan Smodej je po poročanju medijev osumljen dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe.

Na družbenem omrežju X sem zasledil objavo, da državno tožilstvo policiji ne dovoli vpogleda v telefon Romana Uranjeka, v katerem so shranjeni številni dokazi.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

  1. Kdaj je Policija pričela z zbiranjem obvestil v aferi Fotopub in sumov storitve kaznivega dejanja spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe?
  2. Ali so bili pri tem zavarovani dokazi in kako?
  3. Kdaj je bila v aferi Fotopub zaključena preiskava in kdaj vložena zahteva za preiskavo ter zaradi katerih kaznivih dejanj?
  4. Zoper koliko oseb in katere je bil podan predlog za preiskavo in zoper koliko oseb ter katere je bil podan predlog za soglasje naj se ne opravi preiskava v aferi Fotopub?
  5. Kako poteka oziroma je potekalo sodelovanje med državnim tožilstvom in policijo pri preiskavi kaznivih dejanj v aferi Fotopub? Zanima me, ali držijo navedbe, da vpogled v telefon Romana Uranjeka policiji ni bil odobren in zaradi katerih razlogov?
  6. V kateri fazi pred sodiščem so vsi postopki zoper osumljenega Dušana Smodeja v aferi Fotopub?
  7. Zanima me, ali je bil zoper Dušana Smodeja predlagan oziroma odrejen pripor?

Vir: SDS