Anže Logar razkril, kako vlada gradbincem omogoča posle do 5,4 milijona evrov za popoplavno obnovo na podlagi e-sporočil!?

Foto: SDS

Poslanci so konec minulega tedna obravnavali interventni zakon s katerim naj bi se v Sloveniji dejansko pričeli postopki popoplavne obnove. Kljub temu, da je Robert golob zatrdil, da bo zakon sprejet v konseznzu z vsemi parlamentarnimi strankami, kar je pozdravil tudi prvak SDS Janez Janša, je vlada v ozadju navedla nekaj zelo spornih določil. Kot je na seji razkril poslanec SDS dr. Anže Logar je vlada na stežaj odprla vrata določenim gradbincem, da bodo lahko izvajali posle te obnove.

Kot je poudaril poslanec SDS zakon omogoča, da se v postopku odstopi od Zakona o javnih naročilih in se hkrati upošteva pravilnik, ki se navezuje na postopke obnove po poplavah. Pravilnik tako določa, da se vrednost zahteve po javnem naročilu za blago in storitve dviguje iz 40 tisoč evrov na 140 tisoč evrov. Kar še bolj skrbi dr. Anžeta Logarja pa je da bo na področju gradenj mogoče naročilo brez javnega naročanja oddati do vrednosti 5,4 milijona evrov. Po Zakonu o javnem naročanju je ta vrednost določena pri 100 tisoč evrih.

Izvajalca naj bi po tem pravilniku izbrala strokovna komisija, katera pa naj ne bi bila objavljena še nikjer. Tko poudarja dr. Logar bodo lahko izvajalca del do vrednosti 5,4 milijona evrov zbrali kar na podlagi elektronske komunikacije. Kar je še bolj zaskrbljujoče je, da pravilnik, ki ga je povzemal poslanec SDS ni objavljen na straneh ministrstva.

Vir: X