Zaradi znatnega porasta števila okuženih z virusom SARS-CoV-2 in s ciljem čim širše in učinkovite uporabe aplikacije #OstaniZdrav bo posamezniku za vnos desetmestne t.i. TAN kode na voljo več časa.

TAN koda je 10-mestno število, ki ga uporabnik pridobi le v primeru, da je pri njemu potrjena okužba s SARS-CoV-2.

Kodo uporabnik prejme s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oziroma epidemiologa pri izvedbi epidemiološke ankete, nato pa se prostovoljno odloči, ali jo bo vnesel v aplikacijo #OstaniZdrav in s tem opozoril vse tiste posameznike (imetnike aplikacije), ki so bili v preteklih 14 dneh z njim v tveganem stiku, da so v prihodnje bolj pozorni na svoje zdravje in ravnajo odgovorno.

Omenjeno TAN kodo je posameznik, ki se je za to odločil, do zdaj moral vnesti v roku ene ure po prejemu. Po preteku tega časa namreč koda ni bila več veljavna. Zdaj se ta rok podaljšuje na tri ure.

Gre za enega od ključnih korakov, s katerim lahko prav vsak uporabnik, ki ima naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe. Zato apeliramo na uporabnike, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo.

Vir: Ministrstvo za javno upravo