Bi Nemčija imela ministra, ki nacizma ne bi obsodil kot totalitarni režim? Švarc Pipanova kot kandidatka za ministrico ne obsoja vseh totalitarnih režimov

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Poslanci so včeraj na seji odbora za pravosodje Dominiki Švarc Pipan dali “zeleno” luč da postane nova ministrica za pravosodje. Pri tem je potrebno poudariti, da se je to zgodilo kljub temu, da bodoča ministrica za pravosodje ni sposobna ali pripravljena med totalitarne režime uvrstiti komunizem.

Po predstavitvi sodeč se naj bi Švarc Pipanova zavzemala za odpravo blokade imenovanja državnih tožilcev, vladavino prava in odpravo postopkov zoper posameznike, ki so bili sproženi v času epidemije. Zavzemala naj bi se tudi za sprejetje zakona o zaščiti žvižgačev, novelacijo Kazenskega zakonika.

Na zaslišanju je poslanec SDS Dejan Kaloh izpostavil, da je kot kandidatka za poslanko prejela zgolj 800 glasov, zato ga je zanimalo, če v tem ne vidi nezaupnice s strani ljudstva. Kandidatka za ministrico je odgovorila, da tega ne vidi tako. Poslanec Kaloh se v razpravi tudi ni mogel izogniti gesti Švarc Pipanove v predvolilni kampanji, ko je odklonila rokovanje s predsednikom vlade Janezom Janšo. Po njenem mnenju je šlo za namerno in sporočilno dejanje.

Na vprašanje Dejana Kaloha kako bi pojasnila, da je delovala v pisarni kjer so zagovarjali vojnega zločinca Radovana Karadđića, je podala odgovor, da tam nikoli ni bila zaposlena.

V nadaljevanju razprave je Andreja Hoivika SDS izpostavil dejstvo, da je ministrstvo za pravosodje leta 2020, ko je bila Švarc Pipanova državna sekretarka razpolagalo z 75,5 milijona evrov, v letu 2023 pa bo z 120,5 milijona evrov. Poslanca Hoivika je zanimal pogled bodoče ministrice za pravosodje na grožnje poslancem s strani posameznih protestnikov in grožnje s smrtjo. Poslanec Hoivik se je dotaknil tudi groženj protestnikov, predvsem tistih, ki so letele na predsednika vlade Janeza Janšo, ki se je dnevno soočal s pozivi k smrti. “Zavržno je, da se lahko najvišjemu predstavniku izvršilne veje oblasti grozi brez posledic,” je bil oster Hoivik.

Andrej Hoivik je poudaril, da smo v Sloveniji velikokrat priča obsodbi totalitarnih sistemov nacizma in fašizma, hkrati pa opravičevanja komunističnega reživa. Švarc Pipanova je mnenja, da rdeča zvezda ni simbol komunizma, ampak simbol narodnoosvobodilnega boja.

Vir: Nova24TV