Nekdanjo veleblagovnico T, ki se nahaja na Gubčevi ulici v Celju želi Mestna občina Celje prenoviti s pomočjo evropskih in nacionalnih sredstev. Za projekt Generator so na občini prejeli odločitev, da bodo 3.640.270 evrov prejeli iz Evropskega sklada za regionalni razvoj kot prispevek Evropske unije in pripadajočega prispevka Republike Slovenije. Sklep o sofinanciranju naj bi bil sprejet do konca leta. V Generatorju bo zaživel znanstveno-zabavni tehnološki park, prostori za start-up podjetja in za druge gospodarske deležnike, ki potrebujejo vzpodbudno okolje za svoj razvoj.

Projekt Generator se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. S programom želijo vzpodbuditi serijo mehanizmov, s katerimi bi izboljšali urbano okolje, oživili mesta, sanirali in dekontaminirali degradirana zemljišča, zmanjšati želijo onesnaženost zraka in spodbuditi ukrepe za zmanjšanje hrupa. Od zgoraj navedenega zneska nepovratnih sredstev bo Evropska unija prispevala 2.912.216 evrov, iz proračuna Republike Slovenije pa bo občina prejela 728.054 evrov. Vrednost celotnega projekta z vsemi eksponati je ocenjena na 5,5 milijona evrov.

Z gradbenimi deli naj bi pričeli v začetku leta 2019 in z njimi končali še istega leta. Ob tej tematiki je župan občine Bojan Šrot povedal: »Po vsebini ta projekt pomeni nove prostore za podjetniški inkubator in co-working center na približno 2500 kvadratnih metrov znanstveno zabavno tehnološkega parka. Novost pravzaprav v Sloveniji.« V Generatorju bodo obiskovalci lahko spoznali pametne tehnologije prihodnosti, energijo in obnovljive vire, matematiko, fiziko, astronomijo, različne teme s področja zdravja. S tem želijo mladim omogočiti pridobivanje znanja na zabaven način in Celje spremeniti v »Celje trajnostno mesto«.

Vir: MOC