V Sloveniji se bo letos že sedmo leto zapored, tretji petek v mesecu novembru odvil Dan slovenske hrane. Na ta dan poteka tudi Tradicionalni zajtrk, v katerega so vključene tudi vse osnovne šole in vrtci. Tako bodo letos 16. novembra 2018 v akciji sodelovale tudi šole in vrtci iz celjskega. Sam projekt je podprt s strani nekaterih ministrstev in številnih drugih partnerjev, ki Čebelarski zvezi Slovenije pomagajo pri tej akciji.

Z dnevom slovenske hrane in projektom Tradicionalni zajtrk želi organizator spodbuditi zavedanje o pomenu lokalne samooskrbe s kakovostno pridelano hrano, zdravim načinom prehranjevanja, predvsem pa medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanja. Mnoge šole in vrtci v Sloveniji že izvajajo številne dobre prakse na tem področju. Tako lahko vzgojitelji najmlajše seznanjajo o pomenu zdravega zajtrka in o prednostih lokalno pridelanih živil ali živil, ki so pridelana v Republiki Sloveniji. Organizatorji akcije želijo spodbuditi tudi zavedanje, da so živila, ki so pridelana v bližini bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjenega okusa.

Foto: pixabay.com

Tako bodo letos vsi otroci, ki bodo sodelovali v akciji zapeli pesem Ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar. V lanskem letu je v tem projektu sodelovalo 432 šol in vrtcev, v katerih je omenjeno pesem zapelo 42.690 najmlajših glasov. Kot smo že povedali bodo zajtrk izvedli tudi na vseh celjskih osnovnih šolah in vrtcih. Poleg tega pa bodo ta dan potekale še druge zanimive aktivnosti na temo prehranjevanja in odnosa do okolja ter zdravega načina življenja.

Z letošnjim dnevom slovenske hrane bo v ospredje postavljen pomen tal in njihova vloga pri pridelovanju kakovostne hrane. V Celju so se v okviru projekta pridružili projektu Čebelam prijazna občina. Tako lahko ime Slovenski med  z zaščiteno geografsko označbo uporabljajo samo tisti pridelovalci, ki pridelujejo kakovosten med. Samo na takšen način bodo čebelarji ostali konkurenčni in tako bodo ohranili zaupanje kupcev.  V Celju deluje tudi najstarejše delujoče čebelarsko društvo Henrik Peternel Celje, ki se ponaša z 142 letno zgodovino.

M.I.