V članku “Razkrivamo 11 proizvajalcev spornega olivnega olja na slovenskem trgu”, avtorice Špele Bezjak lahko beremo, da so po izbruhu največje afere s ponarejenim olivnim oljem v Evropski uniji, ki je pretresla predvsem nemške in italijanske gostince, potrošnike in trgovce, na Upravi za varno hrano preverili kakšna je kakovost olivnega olja, ki ga najdemo na policah slovenskih trgovin.

Konec lanskega leta so inšpektorji Uprave za varno hrano izvedli nadzor nad skladnostjo olivnega olja na slovenskem trgu. Odvzeli so 35 naključnih vzorcev, večinoma ekstra deviškega olja z različnim poreklom, poleg slovenskega še z italijanskim, grškim, španskim, tunizijskim in hrvaškim.

Pri nadzoru so ugotavljali skladnost označevanj ter preverjali senzorično oceno deklariranega poimenovanja oziroma ali je olje res tako kakovostno kot je navedeno v deklaraciji. Senzorična ocena v 11 primerih ni bila skladna z deklarirano oznako, v petih primerih so inšpektorji ugotovili pretirano žarkost, v petih primerih morkljo, okus po pregretem in v enem primeru plesnivost.

Z neskladno senzorično oceno, ki jo je podal laboratorij Znanstvenoraziskovalnega središča Koper se osem proizvajalcev ni strinjalo in so zaprosili za ponovljeno ocenjevanje, ki so ga morali opraviti v vsaj dveh laboratorijih drugih držav članic. V ponovljenih osmih primerih so se ugotovitve slovenskega laboratorija izkazale za pravilne. Olje vseh enajstih spornih proizvajalcev so iz prodaje umaknili.

Na seznamu prekrškarjev so se znašli:  BIO, extra deviško oljčno olje, AVANTGARDE GEA, extra deviško oljčno olje, ROCCHI CLASSICO, extra deviško oljčno olje, Minini classica, extra deviško oljčno olje, DM BIO, bio extra deviško oljčno olje, BORGES,  extra deviško oljčno olje, COPPINI COLDORO, extra deviško oljčno olje, ZVEZDA GEA, extra deviško oljčno olje, PRIMADONNA, extra deviško oljčno olje, BIO TERRA DELYSSA, extra deviško oljčno olje, VINAKOPER, extra deviško oljčno olje.

Članek “Razkrivamo 11 proizvajalcev spornega olivnega olja na slovenskem trgu” je dosegljiv tukaj: https://www.24ur.com/novice/dejstva/na-slovenskem-trgu-sporna-tretjina-olivnega-olja.html