Bodo poslanci upali uzakoniti in opraviti obvezen test na droge?

Foto: Facebook (SDS)

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so v parlamentarno proceduro vložili predlog zakona o spremembah zakona o referendumu in o ljudski iniciativi ter predlog za razpis posvetovalnega referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge.

Za slednjednje so se odlločili, ker so prepričani, da je problematika drog v slovenskem prostoru prisotna že vrsto let. V javnosti pa so se večrat pojavile informacije o prisotnosti kokaina med slovenskimi politiki. Poleg tega je slovensko javnost pred časom razburila t. i. afera Smodej, kjer se je odprla pandorina skrinjica povezav domnevnih spolnih zlorab in drog. “Po poročanju več medijev naj bi bili v afero poleg znanih kulturnikov, bogato financiranih z državnim denarjem, vpleteni tudi vidni politiki leve politične sfere oziroma člani aktualne vlade, so zapisali v SDS-u.

“Vprašanje glede prisotnosti prepovedanih drog med politiki tako ostaja že vrsto let neodgovorjeno. Pričakovano ravnanje poslancev državnega zbora, predsednika republike, predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev je, da svoje naloge opravljajo odgovorno, vestno, nepristransko in kakovostno. Odgovorna politika je tudi transparentna politika, ki pri svojem delovanju vseskozi zasleduje načelo preglednosti delovanja funkcionarjev. Zato se še toliko bolj kot povsem upravičeno zastavlja vprašanje, ali je vendarle prišel čas, da zakonodajna veja oblasti v okviru svojih pristojnosti uredi to področje. Nenazadnje gre za odgovornost do državljanov, ki so vsekakor upravičeni do informacij, ali posamezni funkcionar svoje delo res opravlja tako, kot se od njega pričakuje,” so ob vloženi pobudi za razpis refernduma zapisali v SDS.

Referendumsko vprašanje se naj po njihovem predlogu tako glasi, ali državljani podpirajo predlog, da se uzakoni zakon, ki bo določal obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge.

Ker se v zadnjem času pojavlja vse več zahtev po referendumih, v SDS še predlagajo, da se uveljavi tako imenovani referendumski dan, ki bi omogočal izvedbo enega ali več referendumov na en dan v letu. S tem bi po mnenju SDS-a zmanjšali stroške, ki nastanejo zaradi referendumov.

Vir: SDS