Bodo v Celju ob pomoči Eko sklada kmalu pričeli voziti električni avtobusi?

Foto: MOC

Po uspešni uveljavitvi mestnega potniškega prometa Celebusa, katerega število uporabnikov hitro raste, si Mestna občina Celje prizadeva, da bi uvedla nove linije in avtobusni promet razširila tudi v ostala primestna naselja, kjer Celebus še ne vozi. Za dosego tega cilja je nujno povečati število avtobusov. Občina je to želela doseči z nakupom dodatnih avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG), ki sestavljajo floto Celebusa, vendar EKO sklad nakup vozil na to gorivo več ne subvencionira. Namesto tega preučujejo možnost, da bi floto mestnih avtobusov okrepili s kakšnim od električnih avtobusov. V ta namen v tem tednu na linijah 1 in 2 preizkušamo električni avtobus znamke Iveco.

»V Mestni občini Celje si že približno dve leti prizadevamo, da bi razširili floto Celebusa, Nameravali smo dokupiti nove avtobuse na stisnjen zemeljski plin, ki so tudi zelo ekološko varčni. V Evropi imajo to gorivo še vedno status zelene energije, ti avtobusi pa porabijo približno toliko kot osebni avto na dizel ali bencin, s tem, da jih lahko nadomesti dvajset do trideset in takšen javni avtobusni promet prispeva bistveno manj prašnih delcev kot toplogrednih plinov v okolje, »je povedal Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje.

Kot je še dodal, so si v tem letu predstavniki Mestne občine Celje ogledali nekaj različnih modelov električnih avtobusov, ki bi jih morebiti lahko kupili v prihodnje, da bi razširili linije Celebusa tudi na primestna naselja. »Težava je v dolgih, več kot enoletnih, dobavnih rokih za električne avtobuse. Na Mestni občini Celje si želimo kupiti štiri do pet električnih avtobusov, odločitev o nakupu pa bo odvisna od deleža sofinanciranja Eko sklada,« je poudaril župan

Nakup električnega avtobusa je finančno sicer zelo zahteven projekt. Takšen električni avtobus, ki z enim polnjenjem prevozi 550 kilometrov in ki je trenutno na preizkušnji v Celju, stane približno 250 tisoč evrov.

Odzivi uporabnikov na poizkusne vožnje z električnim Celebusom so odlični, kar občino  zelo veseli. Prvi električni avtobus znamke Man so v Celju sicer preizkušali že lani novembra.

Mestna občina Celje je za zagon javnega mestnega avtobusnega potniškega prometa, ki deluje od januarja 2019, kupila deset avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG). Za nakup avtobusov so od Eko sklada prejeli več kot 922 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

V sodelovanju z javnim podjetjem Energetika Celje sm v Trnovljah zgradili sodobno polnilnico na stisnjen zemeljski plin, ki ni namenjena samo polnjenju Celebusov, ampak tudi drugim vozilom na to vrsto pogona. Naložba je bila vredna več kot 795 tisoč evrov, pri čemer je delež evropskega sofinanciranja znašal 20 odstotkov.

Avtor: MOC