Bogovič: Vsi evropski poslanci iz Slovenije od Vondre zahtevamo opravičilo

Foto: ELS

Bruselj, 2. oktober 2020 – Vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije se je danes v pismu naslovljenem na evropskega poslanca iz Češke, Alexandra Vondro, odzvalo na njegove grobe žalitve, naslovljene na vse Slovence. Evropski poslanci iz Slovenije od Vondre zahtevajo opravičilo za njegove besede. Pobudo za pismo je dal evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/ELS), ki je tudi prvopodpisani pod pismom.

Poslanci v pismu opozarjajo na posledice nacističnega nacionalizma iz prve polovice 20. stoletja, ki so leta 1938 najprej prizadele Čehe in Slovake. Ta dva evropska naroda namreč takrat nista imela podpore ostalih evropskih narodov v njunem boju za neodvisnost in svobodo.

Danes je stanje, k sreči, drugačno, nadaljujejo poslanci. “Vsi smo del evropske družine. Zavzemamo se drug za drugega in pazimo drug na drugega. Za Slovence so Čehi prijatelji, ne sovražniki. Naša skupna srečanja ob pijačah, ki jih proizvajamo oboji, pivu in vinu, prinašajo številne lepe trenutke. Nasprotniki smo si zgolj v športu, kjer tekmujemo častno. Ko izgubimo, nasprotniku stisnemo roko, ker je to pošteno in športno,” nadaljujejo poslanci.

“Vaše nesramne besede na Twitterju po nogometni tekmi med FC Slavia Prague in FC Midtjylland, v katerih ste Slovence označili za ‘oportunistične svinje’, so nizkotne in ponižujoče, a nas ne prizadenejo. V sredo niste žalili le nas, žalili ste svoje ljudi. Čehi, kot jih poznamo mi, bi se takšnega vedenja sramovali. Upamo, da se boste zamislili nad svojimi besedami in se opravičili za to nepotrebno širjenje sovraštva. S tem boste rešili čast svojega ponosnega naroda, ki si zasluži boljše zastopanje, kot ga predstavljate vi,” zaključujejo poslanci.

Pismo je bilo poslano tudi predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sasolliju in vodjema politične skupine Evropskih konzervativcev in reformistov (ECR), član katere je Vondra, Ryszardu Legutki in Raffaeleju Fitti.

Vir: ELS Slovenija