Bojan Požar z dokumenti razkriva kako je ekipa Odmevov cenzurirala dohodninsko napoved Roberta Goloba in o tem potem zavajala slovensko javnost

Foto: Zajem zaslona (RTV Slovenija)

Današnje razkritje Požareporta kaže, da je bila akcija okoli Roberta Goloba na RTV dobro usklajena in podprta s strani posameznih zaposlenih. Bojan Požar je razkril dokumente iz katerih izhaja, da so si na RTV Slovenija pred volitvami šli več kot politični aktivizem z namenom zaščite posameznikov. Ob tem Požar še navaja, da je bil cilj ščititi vzporedni mehanizem znotraj nacionalne televizije, kar je neposredno vplivalo tudi na rezultat volitev.

Požar je namreč razkril dejstva, ki kažejo kako je bilo izvedeno načrtno prikrivanje informacij javnosti s strani nekaterih novinarjev in urednikov na RTV Slovenija. Konkretno omenja ekipo oddaje Odmevi in hkrati razkriva kako so prikrivali zgodbo o Golobovi dohodninski napovedi.

Razkritje Požarja kaže, da naj bi devet dni pred volitvami odgovorni urednik Odmevov Aleš Malerič in voditeljica oddaje Tanja Starič cenzurirala prispevek o plači oziroma dohodninski napovedi Roberta Goloba in je šlo je za prispevek Gregor Petovar. Zadevo je na Planet TV razkril dr. Peter Gregorčič, kar pa je dejansko na RTV Slovenija naletelo na gluha ušesa, vse do izida volitev. štiri dni po volitvah so uredniki in novinarji Odmevov napisali javno pismo v katerem so Gregorčiča obtožili pritiskov in blatenja omenjene oddaje. Pismo so naslovili tudi na direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmaugha in odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik.

V pismu so najprej zapisali izjavo dr. Petra Gregorčiča, s katero je razkril kako so v Odmevih cenzurirali podatek o dohodninski napovedi Roberta Goloba. V nadaljevanju navajajo, da naj bi Gregorčič preslišal navodila odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik na seji komisije PS za informativni program, da naj bi bil prispevek o Golobu napovedan za kasneje in ne 15. 4. 2022. Do spremembe naj bi prišlo, ker se je pojavil drug prispevek, ki naj bi zahteval celostno obravnavo in sicer naj bi pripravljali prispevek o poslih Goloba v BIH.

Kaj razkriva dokumentacija Bojana Požarja?

Jadranka Rebernik je z odzivom 30. aprila vse Gregorčičeve navedbe potrdila in pojasnila, da je bil prispevek Gašperja Petovarja pripravljen v petek 15. 4. 2022. “Tekst prispevka sem sama prebrala, s prispevkom je bila seznanjena tudi urednica notranjepolitičnega uredništva Tadeja Anžlovar, ki mi je tudi posredovala sporočilo, da bo prispevek o dohodnini objavljen v Odmevih DANES. Danes je mišljeno v petek, dne 15. 4. 2022,” je zapisala v pismu Rebernikova in s tem jasno postavila na laž vse trditve ekipe Odmevov, ki so trdili, da Golobova dohodninska napoved ni bila predvidena za tisti dan. Rebernikova je v pismu zapisala, da o neobjavi ni bila obveščena in ni izvedela razloga za tako odločitev Staričeve in Maleriča kljub dogovoru uredništva. Požar je ob tem še objavil, da naj bi iz Inewsa jasno izhajalo, da je bil omenjeni prispevek na omenjeni dan tudi pripravljen.

Foto: Nova24TV

Celoten članek je dostopen tukaj.

Vir: Nova24TV