Bojana Beović: Trendi v Sloveniji pozitivni, vendar epidemije še ni konec

Foto: Twitter

Ljubljana, 18. februar 2021 – Po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beoviće vse kaže, da se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje. Med drugimi je to posledica ukrepov izpred 10-ih do 14-ih dni, vendar je ob tem še opozorila, da lahko prehitro sporščanje ukrepov epidemiološko sliko ponovno poslabša.

Beovićeva je ob tem še opozorila, da epidemije še vedno ni konec, zato lahko neodgovorno ravnanje pripelje do tretjega vala, ki bi ga povzročili novi bolj kužni sevi virusa. trenutni podatki tudi kažejo, da je angleški sev virusa bistveno bolj kužen in v Veliki Britaniji naj bi na območjih kjer je prisoten v večjem obsegu povzročil tudi večjo smrtnost. Na drugi strani je južnoafriški sev prav tako zelo kužen, vendar podatki ne kažejo, da bi bila smrtnost pri tem sevu večja.

Težava je po besedah Beovićeve tudi v tem, da ljudje, ki so preboleli covid-19 niso zaščiteni pred obema sevoma. Poleg tega naj bi bila trenutna cepiva primerna za angleški sev, med tem, ko za južnoafriško različico niso učinkovita.Zdravnike tako predvsem skrbi južnoafriška oblika virusa, precej manj pa angleška, ki jo pri nas z ukrepi trenutno  dobro omejujemo.

Za konec povejmo, da bi naj po današnjem imenovanju na čelo Zdravniške zbornice Slovenije, Bojana Beović zapustiti mesto vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Kljub vsemu bo v skupini še naprej sodelovala kot ekspert infektologije.

M.I.