Sporni Jankovićevi posli se nadaljujejo, tokrat namerava s prodajo zemljišč za gradnjo luksuznih stanovanj onemogočiti nujno širitev Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, ki že skoraj 60 let skrbi za bolnike, ki potrebujejo pomoč zaradi srčnega ali možganskega infarkta, kroničnih bolezni, prometnih nesreč ali drugih nezgod. Že nekaj let se namreč spopadajo s prostorsko stisko in aktivno iščejo rešitev. A Janković ima ambicioznejše in dobičkonosnejše načrte, kot je objekt za bolnike. Nenasitna družinska ekonomija kljub odpisanim milijonom potrebuje svež dotok denarja.

Očitno so v očeh Zorana Jankovića bolniki, med katerimi so tudi otroci, nepomembni, saj namerava prodati zemljišča, ki so bila predvidena za širitev Soče, in zgraditi luksuzna oskrbovana stanovanja. Najkrajšo bo seveda potegnil center Soča, v ozadju pa se skrivajo zasebni interesi in iskanje dodatnih prostorov za dejavnost enega od zavodov, ki ga vodi mestni svetnik Liste Zorana Jankovića. Tudi na račun Mestne otroške bolnišnice, poroča Siol.

Preberite tudi: Kaj pa vaša vest? Dragan Matić je bil v času kampanje za ljubljanskega župana oster nasprotnik gradnje kanalizacije čez vir pitne vode v Ljubljani, odkar je postal glavni okoljski inšpektor, je na strani Jankovića!

Tik ob rehabilitacijskem centru Soča je namreč več zemljišč, ki si jih lasti občina in so namenjena centralni dejavnosti, pod katero spadajo tudi gradnja zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in druge dejavnosti, ki niso moteče za okolje. Del zemljišč je občina centru Soča leta 2014 dala v brezplačno uporabo, a se je najemna pogodba iztekla. V Soči so namreč tam načrtovali gradnjo objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka.

Namesto nevroloških oddelkov bogataši?
Generalni direktor centra Soča Robert Cugelj je namreč dejal, da je “predvidena novogradnja oziroma razširitev nevroloških oddelkov. Na tem mestu načrtujemo tudi postavitev centra modernih tehnologij, v katerem bodo pacientom na voljo najsodobnejše robotizirane rehabilitacijske naprave, ki so nujno potrebne za uspešno rehabilitacijo”. Toda ljubljanski župan Zoran Janković ima drugačne načrte. Prihodnji četrtek bo namreč MOL zemljišča, ki so bila predvidena za center Soča, prodajala na dražbi. 20.600 kvadratnih metrov zemljišč v neposredni bližini Soče ponuja po izklicni ceni 10,3 milijona evrov. Varščina za sodelovanje na dražbi znaša milijon evrov.

Na URI – Soča so prenovili dva oddelka. Minister Šabeder. (Foto: STA)

Jankovićev ultimat
Po dražbi bo znano, kdo bo novi lastnik zemljišč, a to zagotovo ne bo ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Aleš Šabeder. Tam so namreč pojasnili, da “pod zdaj znanimi pogoji na dražbi ne morejo sodelovati”. Siol poroča, da se za zemljišča zanima nepremičninsko podjetje Mijaks, katerega direktor je Miha Jarc, ki v Ljubljani gradi luksuzna oskrbovana stanovanja. Pri tem je Zoran Janković državi ponudil dogovor: občina je ministrstvu pripravljena prepustiti del zemljišč v bližini Soče, a le pod pogojem, da se država v zameno odpove lastništvu nepremičnine, v kateri ima danes prostore Mestna otroška bolnišnica. Gre za zgradbo za zdravljenje otrok, ki je bila do zdaj v delni lasti občine, poroča Siol. MOL namreč že več let želi odkupiti preostanek otroške bolnišnice. Iz ministrstva so sporočili, da je župan predlagal menjavo nepremičnine na Ulici stare pravde, to je Mestne otroške bolnišnice, z zemljišči ob URI Soča. “MOL bi bila pripravljena izvesti menjavo takoj, drugače, kot je zapisano v zapisniku sestanka s 14. novembra, bo začela prodajo zemljišč ob URI Soča.”

URI Soča (Foto: STA)

Oderuška menjava Jankovića!

Del zemljišča pa želi z državo MOL zamenjati po ceni 500 evrov na kvadratni meter, kar pomeni, da bi moralo ministrstvo za le 8.300 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem so danes parkirišča, občini plačati kar 4,2 milijona evrov. Za primerjavo so v Siolu navedli: v centru Soča so za gradnjo dveh novih oddelkov, največje investicije v zadnjih 20 letih, ki so jo končali letos, porabili 6,7 milijona evrov.

Zakaj si Janković tako močno želi otroško bolnišnico?
Tudi zdravniki so se v zadnjih letih upirali prodaji Mestne otroške bolnišnice, saj naj bi to še povečalo prostorsko stisko v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Danes sta v zgradbi pediatrična klinika za otroke z avtizmom in interna klinika za dializo. A vprašanje je, zakaj Janković na vsak način želi kupiti objekt in zakaj je pri tem pripravljen trgovati z usodo druge zdravstvene ustanove. V ozadju naj bi bil zasebni interes. MOL z Jankovićem na čelu naj bi začel uresničevati širitev Waldorfske šole v Ljubljani, ki domuje v soseščini. Gre za eno od šestih slovenskih zasebnih šol, ki bi dodatne prostore dobila v zgradbi zdajšnje otroške bolnišnice. Direktor Waldorfske šole je Iztok Kordiš, že tri mandate mestni svetnik Liste Zorana Jankovića v Ljubljani.

Avtorica Lana Božič, članek je bil prvoto objavljen tukaj.