Bomo na levici priča “kanibalizmu” med strankami? LMŠ in SAB kmalu pod okrilje Gibanje Svoboda?

Foto: zajem zaslona (YouTube in Twitter)

Po navedbah tednika Demokracija lahko kmalu pričakujemo samoukinjanju strank na levici oziroma združevanju strank. Po neuspehu na volitvah bi se naj namreč v LMŠ in SAB odločali o pridružitvi Gibanju Svoboda. Tako je denimo svet Stranke LMŠ že včeraj sprejel sklep, da bo zbor članov stranke odločal o pripojitvi stranke k Gibanju Svoboda. Po neuradnih podatkih naj bi takšen sklep v sredo sprejel tudi svet stranke SAB. Združitveni kongres naj bi bil izveden jeseni.

Po navedbah Demokracije naj bi že pretekli teden izvršni odbor LMŠ dal zeleno luč k pripojitvi stranke k Gibanju Svoboda, sedaj pa je to odločitev podprl še svet stranke. Svet LMŠ je Marjana Šarca tudi pooblastil za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka.

Sklep o pridružitvi stranke naj bi sprejeli tudi SAB k Gibanju Svoboda. Stranka SAB naj bi za podpis pooblastili Alenko Bratušek, ki je tudi kandidatka za državno sekretarko, kasneje pa ministrico za infrastrukturo. Postopek združitve pa naj bi vodil Jernej Pavlič.

V tem primeru gre za podobno prakso kot smo ji bili priča leta 1994, ko so se Liberalno demokratski stranki pridružile Demokratska stranka, del Zelenih Slovenije in večji del Socialistične stranke Slovenija. Takrat je nastala LDS.

Pri postopku LMŠ in SAB pa bi vseeno lahko rekli, da gre za zvito potezo obeh strank, saj jim s tem ne bo mogoče očitati, da je Gibanje Svoboda – Robert Golob v vlado vzel ljudi, ki jim je ljudstvo pokazalo kaj si misli o njihovem preteklem delu.

Vir: Demokracija