Borut Pahor ob podelitvi zlatega reda za zasluge pokojnemu dr. Jožetu Pučniku: “Opravka imamo z veliko osebnostjo, za katero si želim, da bi mladi ljudje v njej videli vzor”

Foto: Twitter (Borut Pahor)

Odhajajoči predsednik republike Borut Pahor je svoje predsedovanje sklenil še z enim izredno spravnim dejanjem. Po tem, ko je v zadnjih dneh vrnil odlikovanja zaslužnim osamosvojiteljem, je sedaj uspel družino dr. Jožeta Pučnika, da sprejme leta 2006 posthumno podeljeno priznanje Red za izredne zasluge. Kot vse kaže se s tem končuje neka spravna politika predsednika republike, ki se bo glede na odzive nove predsednice Nataše Pirc Musar s prevzemom funkcije končala.

V predsedniški palači je namreč v začetku tedna predsednik Borut Pahor, družini dr. Jožeta Pučnika podelil Red za izredne zasluge, ki ga je posthumno podelil že leta 2006 takratni predsednik dr. Janez Drnovšek. Dr. Jože Pučnik je namreč odločujoče prispeval k demokratizaciji, osamosvajanju in priznanju Slovenije.

“Slovenci smo imeli z dr. Pučnikom narodnega buditelja in voditelja, ki je znal ob pravem času navdušiti ljudi za velikopotezne ideje brez primere v slo. zgodovini. Bil je dovolj zrel ob pravem času, in kljub temu, da je moral pretrpeti veliko, se nikoli ni želel maščevati, pač pa je želel navdihovati. Opravka imamo z veliko osebnostjo, za katero si želim, da bi mladi ljudje v njej videli vzor.” S temi besedami je odhajajoči predsednik Borut Pahor opisal, zakaj je pomembno, da je družina sprejela to odlikovanje in zakaj se morajo ljudje spominjati dr. Jožeta Pučnika.

Vir: Twitter