Borut Rončević: “V Sloveniji imamo opravka s pospešenim razkrojem demokratičnih inštitucij in vladavine prava”

Borut Rončević. (Foto: Nova24TV)

Če je sodišče Janezu Janši in njegovi vladi v času zdravstvene krize prižgalo rdečo luč ob predloga znižanja plač sodnikom – plače so se takrat znižale za vse funkcionarje, je danes, ko jim Golob namenja dodatni 600 evrov povsem tiho. Pred dnevi je namreč predsednik vlade Robert Golob, do sprememb plačnega sistema vsem sodnikom obljubil dodatnih 600 evrov.

Takšna poteza premierja je na eni strani sprožila plaz opozoril, da se dodatki sodnikom poklanjajo brez zakonske podlage, na drugi strani pa proteste vseh ostalih javnih uslužbencev. In to ravno iz razloga, ker vlada to počne znotraj enotnega plačnega sistema, iz katerega izvzema določeno skupino ter jo s tem privilegira.

V luči branjenja svoje “nespametne” poteze je vlada s koalicijo hitro dosegla dogovor, da pripravijo zakon, ki bo takšne anomalije v plačnem sistemu dovoljeval. Kot poroča Spletni časopis je kolegij Urške Klakočar Zupančič odločil, da bo državni zbor predlog zakona, ki bo sodnikom omogočal dodatnih 600 evrov obravnaval po nujnem postopku. Pri tem Peter Jančič še opozarja, da bodo poslanci predlog obravnavali brez razprave in premisleka.

“V Sloveniji imamo opravka s pospešenim razkrojem demokratičnih inštitucij in vladavine prava,” takšno ravnanje koalicije in vlade ocenjuje Borut Rončević.

Vir: Twitter