Boštjan M. Turk o sojenju ocifirjema JLA za smrt avstrijskih novinarjev: “Kdo se tu s koga norca dela? Če bi mu sodili v Avstriji ali Nemčiji, bi 30 let že odsedel.”

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Edvard Kadič)

Kljub splošno znanemu podatku, da ima Slovenija enega najvišjih števil sodnikov na število prebivalcev, sodni procesi tečejo izredno počasi. Zaradi tega se država velikokrat znajde tudi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, ki državo kaznuje zaradi nerazumno dolgih rokov sojenja. Mnogokat pa pri našem sodnem sistemu ljudje dobijo občutek, da je pomembno na kateri strani pravice so in od tega je odvisen način sojenja.

Tudi nekateri procesi povezani z vojno v Sloveniji in oficirji agresorske vojske JLA, v našem pravosodnem sistemu potekajo izredno nenavadno oziroma čudno. Kljub temu, da je od dogodka minilo že več kot trideset let, še vedno ni zaključen proces povezan s smrtjo avstrijskih novinarjev. Tako se je na kranjskem okrožnem sodišču pričelo ponovno sojenje upokojenima pripadnikoma JLA, ki naj bi bila kriva za tragično smrt avstrijskih novinarjev.

Da gre v Sloveniji za nerazumno dolge procese, ki so v tujini nepredstavljivi, poudarja tudi politični analitik in profesor dr. Boštjan M. Turk. “Na prvi stopnji oproščen, sedaj pa vnovično sojenje po 32. letih od dogodka. Kdo se tu s koga norca dela? Če bi mu sodili v Avstriji ali Nemčiji, bi 30 let že odsedel,” je vest o ponovnem pričetku sojenja pripadnikoma JLA komentiral dr. Boštjan M. Turk.

Vir: Twitter