Boštjan Perme opozarja: “Ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca, je le nadgradnja vlomov v vikende!”

V sredo se je zgodil incident, ko so trije migranti iz Maroka in Alžirije v vinogradu ugrabili 79-letnega Mirka Moravca iz Bele krajine. Pri tem so ukradli še njegov avto in ugrabljenega Mirka izpustili šele pri Sežani. Ilegalni migranti so se potem odpeljali proti Italiji, kjer jih je prijela italijanska policija.

Dogodek je močno odmeval v slovenski javnosti zato so se na Nova24TV za pojasnila v zvezi z incidentom in migrantsko krizo obrnili na obramboslovca in nekdanjega direktorja obrambno-varnostne službe obrambnega ministra Boštjana Permeta in člana odbora za notranje zadeve in odbora za obrambo Branka Grimsa.

Na tiskovni konferenci je poslanec SDS Branko Grims na kateri je SDS vse pristojne pozval k takojšnjemu ukrepanju povedal: »Zgodba, ki se je odvila včeraj in ki smo ji priča od novega leta dalje, kaže, kako zelo so se motili tisti, ki so mislili, da je tema z ilegalnimi migranti končana in da so te stvari rešene in urejene. Seveda niso. Za Slovenijo so se šele začele.«

Za Nova24TV je Boštjan Perne povedal, da je s pomladjo in otoplitvijo mogoče pričakovati stopnjevanje števila prihajajočih migrantov. »Ilegalne migracije so že nekaj časa problem. Številke kažejo na kar velik porast ilegalnih migracij. Teh je bilo lansko leto v tem času okrog 600, zdaj jih je že 1.600, tako da gre za nek trend v naraščanj,« je ob tem dodal Perne.

Vse te številke Perneta ne presenečajo, saj se je Bosna in Hercegovina spremenila v svojevrstno zbirno točko migrantov, pri katerih pa v 90 odstotkih ne gre za begunce, ampak ekonomske migrante. Prav tako je poudaril, da je ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca zgolj nadgradnja poročil o migrantih, ki so vlamljali v vikende. »Ob vseh ostalih dogodkih je slej ko prej moralo priti do nekega kaznivega dejanja, do nekega incidenta, kakor so prisotni vsepovsod drugod na ilegalni migrantski poti,« je nadaljeval Perne.

Prav tako je Perne mnenja, da lahko le ugibamo o motivih za tako dejanje in opozoril, da se moramo zavedati, da ti ilegalni migranti iz Alžirije, Maroka, Pakistana, Afganistana in drugod, za pot na Zahod zapravijo velike količine denarja. Vse to tihotapci s pridom izkoriščajo in pozabljajo, da migranti na pol poti ne vidijo več poti nazaj, saj bi to pomenilo, da so ves denar vrgli stran.

Prav tako je veliko migrantov zasvojenih z drogami, nekateri opa so vpleteni v trgovino z mamili je še dodal Perme.

»Ne vem, če se zavedamo, kakšno srečo je imel ta gospod, da se mu nič ni zgodilo,« je ob tem dogodku opozoril Grims, ki je še prepričan, da z ugrabitvijo Moravca postaja vse bolj jasno dejstvo, da postajajo ilegalni migranti vse bolj agresivni.

»Stvari se zaostrujejo. V celotni Zahodni Evropi ilegalni migranti niso več tako dobrodošli, kot so bili prej, po drugi strani padec ISIS-a in propad islamskega kalifata pomeni, da prihajajo v Evropo tisti, ki so se tam borili,« je mnenja Grims. Ob tem je še poudaril, da v kolikor bi politika že pred časom ravnala drugače, se ne bi zgodili leti 2015 in 2016, ko smo imeli »Cerar ekspres« z migranti in ne bi prišlo do kvot.

Po Permetovem mnenju je Slovenija pri uporabi vseh sredstev za varovanje meje zelo šibka. »Varnost ni od Boga dana, varnost je treba plačati. In če hočemo imeti na meji večjo varnost, moramo imeti na meji več policistov in vojakov in moramo spraviti na mejo boljša tehnična sredstva, da bomo lahko mejo nadzorovali po celi dolžini.« je še povedal Perme. Tudi pozivi navadnih državljanov k samozaščiti se mu zdijo alarmantni, saj bi morala družba kot celota pritisniti na državo in od nje zahtevati varnost na celotnem ozemlju. Mnenje je namreč, da z organizacijo nekakšnih ilegalnih obrambnih enot ne bomo prišli nikamor. »Ljudje se morajo počutiti varne. Če to pomeni dati več vojakov na meje, moramo dati več vojakov na meje,« je zaključil Perme.

Branko Grims je na to temo povedal: »Verjamem, da policija dela po najboljših močeh, ampak dela po navodilih vlade in zato je vlada odgovorna za stanje, ki smo mu priča.« Zaveda se tudi, da so ljudje prestrašeni, saj se politiki, ki so na oblasti nočejo soočiti in pomiriti strahov in ignorirajo le-te.

“To z ilegalnimi migranti je na ozemlju Republike Slovenije postala sedaj industrija. Nevladniki, PIC konkretno, se hvalijo, da hodijo v Bosno in spodbujajo ilegalne migrante, naj pridejo preko meje Republike Slovenije, in jim dajejo navodila, kako naj se obnašajo, ko enkrat prestopijo mejo,« je zaključil Grims.

Ljudje so namreč prestrašeni. Politiki na oblasti pa, namesto da bi se s problemom soočili in pomirili strahove, le-te ignorirajo. S tem namenom je Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini za soboto, 11. maja, ob 17. uri že sklicala protest za varovano mejo in varnost občanov, ki se bo odvijal na parkirišču pred gradom v Črnomlju.

Vir: nova24tv.si