Z novim šolskim letom so tudi člani programskega odbora Hiše kulture predstavili ponudbo njihovih stvaritev, ki jih lahko pričakujemo v sezoni 2018/2019 in katero so poimenovali Brez Kompromisov. V Hiši kulture Celje so po besedah Gregorja Deleje v pretekli sezoni pripravili 36 glasbenih in gledaliških prireditev, ki se jih je udeležilo več kot 6000 obiskovalcev. Najbolj so ponosni, da so v lanski sezoni izvedli tretjo sezono Veronike Deseniške, predstavili nov gledališki abonma, izvedli gledališko produkcijo Kontrabas in Festival Celjski grad, s katerim imajo še velike načrte v prihajajočih sezonah.

Matija Kovačič, ki je član programskega sveta je zatrdil, da so nevladne kulturne organizacije v Sloveniji prisiljene k neprestanemu sprejemanju kompromisov na finančni in infrastrukturni ravni, zato so se za letošnjo sezono odločili, da jo poimenujejo malo samoironično in to je Brez kompromisov. Predvsem pa so se vsi brez kompromisov lotili zasnove letošnjega programa. Tako bodo letos v gledališkem abonmaju gostili Slovensko mladinsko gledališče z razvpito predstavo »6«, veliko zmagovalko lanskega Borštnikovega srečanja monodramo »Nemoč«, glasbeno-gledališko uspešnico Janeza Dovča »Tesla« in pripovedovalsko predstavo Vodnikove domačije »Ta bi na grmadi gorela«. V lastni produkciji bodo izvedli kultno »Zgodbo o vojaku« Igorja Stavinskega in projekt Nuše Komplet Peperko in Žige Medveška »Kaj bi, Che bi?«.

V sklopu komorne glasbe Vesperae Musicae bodo nastopili avstrijski godalni kvartet Pacific Quartet Vienna, Tolkalna piramida, sopranistka Nika Gorič, Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, harfistka Lara Hrastnik in violinist Nikola Pajanovič, ki je letos dosegel drugo mesto na evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov. Cikel predstav bodo pričeli 18. septembra prodorni slovenski godalci, ki bodo izvedli godalna seksteta Johannea Brahmsa in Arnolda Schonberga, sezono bo zaključil koncert komornega ansambla Hiše kulture Celje pod vodstvom Mateja Haasa in na tem koncertu se bodo poklonili 300. obletnici rojstva Leopolda Mozarta.

Letos seveda niso pozabili na Glasbene sobotnice, ki so namenjene otrokom, na letošnjih Glasbenih sobotnicah bo izvedenih pet predstav: Peter in volk, Lumpi, škrati, nagajivci in sosedovi šaljivci, Napišimo skladbo, Oče in sin ter koncert Celjskega godalnega orkestra, ki se bo odvil v Celjskem mestnem parku. Za drugo, tretjo in četrto predstavo vlada tudi veliko zanimanje osnovnih šol po vsej državi.

Največja letošnja novost je pilotni projekt Ambasador kulture, ki bo vsem celjskim osnovnošolcem in srednješolcem omogočil brezplačen samostojen vstop na večerne koncerte, predstave, likovne predstave in filmske projekcije v Celju. Tako bodo pri mladih poskušali povečati zanimanje za kulturo in udejstvovanje v njej.

 

M.I.