Če kot podjetnik podari 23 milijonov evrov bi ga naši socialisti z vilami nagnali v morje, če pa prejema 850 državnega nadomestila ga vneto častijo?

Podjetnika Ivo Boscarol in Aleš Musar. (Foto Zajem zaslona Twitter / Jože Pogačar)

Kaj prinaša socializem se je v svetu pokazalo že na primeru mnogih držav. A kljub temu nekateri naši politiki tudi v trenutni vladni garnituri ne morejo mimo tega, da bi si želeli uveljaviti ta izredno neposrečeno družbeno ureditev. Tako smo lahko v zadnjem času priča obsojanju kapitalizma denimo s strani predsednice državnega zbora, ki le nekaj dni po tem z vladnim letalom leti na Dunaj. Tanja Fajon se prav tako zavzema za socialno politiko, ob tem pa potuje na prestižni forum v Davos.

Še najbolj odkrit odpor proti kapitalizmu ima poslanec Miha Kordiš, ki bi določene podjetnike kar z vilami nagnal v morje. Na drugi strani pa ima socialno podjetje, ki bi moralo v treh letih po nastanku zaposliti določeno število oseb, a je vse to ostalo le pri zapisu. Kot je sam poslanec priznal so v ustanovni akt to zapisali samo, da so zagotovili formalnim pogojem.

Bi pa bilo glede na zadnje dogodke izjemno zanimivo slišati stališče vseh teh borcev za socializem, kako komentirajo potezo dveh podjetnikov. Na eni strani dejanje ajdovskega podjetnika Iva Boscarola, ki je Občini Ajdovščina i gasilcem namenil več kot 23 milijonov evrov in na drugi strani Aleša Musarja, ki se je odločil prejemati 850 evrov, ki mu pripadajo kot spremljevalcu predsednice republike. Gre za dve povsem drugačni zgodbi in razumevanje podjetništva.