Celje s prvo pametno klopjo – preizkusi in sodeluj v nagradni igri

Foto: MOC

Celje, 24. september 2020 –Mesto Celje je včeraj postalo bogatejše za prvo pametno klop. Prvo pametno klop v Celju je mogoče najti na Kosovelovi ulici, pri Gimnaziji Celje – Center, kjer jo je postavilo podjetje Include, ki je mesto Celje prepoznala kot vodilno mesto za Smart City rešitve.

Klop “Steora” je v mestu postavljena za testno obdobje enega meseca v sklopu Smart City testnega programa, ki ga izvaja podjetje Include. Pametna klop je energetsko popolnoma neodvisna, napaja se preko solarnih panelov in poleg počitka omogoča polnjenje vseh tipov mobilnih naprav.

Goran Anders, vodja Centra za informatiko na Mestni občini Celje: “V zadnjih letih pospešeno delamo na tem, da postanemo mesto pametnih rešitev. Velik korak je bila pred časom postavitev interaktivne table na mestnem pokopališču, imamo sistem izposoje koles, ki temelji na aplikaciji za pametne telefone, e-ink prikazovalnike na avtobusnih postajah, ki s pomočjo lokacijskih tipk kažejo natančne prihode avtobusov, ter sodoben geografski informacijski portal prostor.celje.si. V teku je projekt Upravljanje mobilnosti v Mestni občini Celje, v sklopu katerega bomo dobili rešitve za spremljanje števila vozil na parkiriščih, usmerjevalne table za usmerjanje prometnih tokov na prosta parkirišča, sistem za elektronsko plačevanje parkirnin in enotno kartico oziroma aplikacijo za mestne storitve. Slednja bo v začetni fazi omogočala najem koles, plačilo vozovnic za avtobuse in plačilo parkirnin, v prihodnjih letih pa nameravamo nabor funkcionalnosti razširiti. Skupaj z ostalimi slovenskimi mestnimi občinami smo se pridružili tudi izzivu 100 inteligentnih mest, sodelujemo v projektu Pocityf za energetsko preobrazbo mest, …”

Na MOC so prepričani, da bodo dijaki okoliških šol klop z veseljem uporabljali. po testnem obdobju se bodo odločili, če bo pametna klop dobila stalno mesto v knežjem mestu.

“Osnovna značilnost pametne klopi Steora so polnilci za polnjenje različnih tipov naprav (opremljena je z dvema USB izhodoma z modro ambientalno lučjo za polnjenje kakršnega koli tipa naprave s pomočjo USB kabla). Ima brezžični polnilec, integriran v površino akrilnega stekla, ki omogoča polnjenje brez uporabe kabla. Svojo napravo enostavno postavite na površino za brezžično polnjenje. Pametna klop je povezana na Include Dashboad – nadzorno platformo, na kateri se spremlja analitika uporabe klopi. Klop je prav tako opremljena z naprednim 4G internetom, v večernih urah pa jo krasi LED ambientalna razsvetljava”, so še zapisali na MOC.

Pametno klop Steora je izdelalo hrvaško podjetje Include iz Solina. Prvo pametno klop je direktor in inovator Ivan Mrvoš predstavil že leta

Pametna klop Steora je izdelek podjetja Include iz Solina (Hrvaška). Direktor in inovator Ivan Mrvoš je prvo klop izdelal leta 2015 in od takrat do danes so postali eno vodilnih podjetij na tem področju. Kot dokaz je tudi, da je bil Ivan Mrvoš je bil s strani priznanega podjetja Forbes leta 2019 uvrščen na seznam 30 Under 30, podjetje Include pa je prepoznano kot najhitreje rastoče podjetje srednje Evrope v kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50.

Direktor podjetja Include Ivan Mrvoš ob prvem testnem projektu instalacije Steora klopi v Celju: »V zadnjih štirih letih smo klop Steora instalirali na več slovenskih lokacijah. Smo izjemno ponosni na dosedanje sodelovanje z mesti, občinami in lokalnimi podjetji. Cilj tega projekta je motivacija mest, da skozi inovativne izdelke javne prostore preobrazijo v sodobna, povezana in samozadostna okolja, ki izboljšujejo kakovost življenja vseh meščanov. Sodelovati si želimo tudi z drugimi kraji, da bi  skupaj z nami gradili pametna in trajnostna mesta prihodnosti.«

Pametne klopi lahko trenutno najdemo v Ljubljani, Kopru, Bratislavi, Stockholmu, Dubaju, Pragi, Budimpešti, Zagrebu in številnih drugim svetovnim mestom, ki so prepoznala potrebo po pametni urbani opremi.

 Akcija – Spot a Steora #SteoraCelje

Med tem testnim obdobjem na MOC vabijo vse, da preizkusijo pametno klop Steora v Celju. Prosijo tudi, da svojo fotografijo s pametno klopjo delite na Instagramu in Twitterju s #SteoraCelje, saj bo podjetje Include najbolj ustvarjalno fotografijo nagradilo z Google Chromecast napravo. Spot a Steora akcija traja od 23. 9. do 23. 10. 2020.

M.I.