Celje ob postavitvi razstave Jože Plečnik in Praga obiskal tudi češki veleposlanik v Sloveniji

Foto: MOC

Celje, 23. januar 2021 – Včeraj se je ob odprtju razstave Jože Plečnik in Praga v Celju mudil veleposlanik Češke republike v Sloveniji nj. eks. Juraj Chmiel. Razstava je posvečena slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku in njegovega udejstvovanja na Češkem in Pragi.

Razstava, ki bo do 22. februarja 2021 na ogled na Krekovem trgu predstavlja delo Jožeta Plečnika, ki je med drugim zasnoval in preuredil opremo zasebnih predsedniških prostorov Praškega gradu in rimsko katoliško cerkev Srca Jezusovega. Med drugim je bil profesor na Umetniško obrtni šoli v Pragi, kjer je vzgojil več kot 50 vodilnih čeških arhitektov.

Obiskovalci razstave si lahko na 22 panojih ogledaj fotografije, s kratkimi opisi in citati sodobnikov ter Plečnikovih interpretov. Avtor razstave je Vladimir Šlapeta, profesor arhitekture na Češkem in eden najbolj znanih čeških arhitektov, nastala pa je na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. V Celja je razstava prišla po gostovanju v Ljubljani.

Veleposlanik Češke republike nj. eks. Juraj Chmiel si je razstavo ogledal v družbi celjskega župana Bojana Šrota in podžupana Vladimirja Ljubeka. Ob tem je češki veleposlanik povedal, da je vesel, da lahko z razstavo Slovencem pokažejo kako velik pečat je Plenik pustil na Češkem z njegovo arhitekturo.

Obisk je veleposlanik nadaljeval pri županu Bojanu Šrotu, kjer sta se pogovarjala o sodelovanju Češke in Celja ter se zavzela za še tesnejšo povezanost predvsem na področju kulture in izobraževanja.

M.I.