Celje obiskali dijaki češkega mesta Stražnice ob Moravi

Foto: MO Celje

Svoje vrstnike iz Gimnazije Lava so v teh dneh obiskali češki gimnazijci iz Purkyňovo Gymnázium Strážnice. Gimnaziji sta med sabo povezani preko Društva slovensko-češkega prijateljstva. Obisk čeških gimnazijcev predstavlja že drugo mednarodno izmenjavo s to češko gimnazijo, saj so v mesecu aprilu dijaki Gimnazije Lava kot prvi obiskali mesto Strážnice.

V ponedeljek, dne 11. 6. 2018 je 22 domačih in 22 čeških dijakov v Narodnem domu Celje sprejel župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Župan Bojan Šrot je na začetku dijakom predstavil pomen celjskega Narodnega doma, ki v ponos Celju stoji že 121 let. Za to se je odločil, ker je načrt za izgradnjo Narodnega doma delo češkega arhitekta Vladimirja Hraskyja. Župan je mladim namenil še naslednje besede: »Izkoristite priložnost in spoprijateljite se.«

Foto: MO Celje

Za Celje je tudi značilno, da je mladim prijazno mesto, ki velikokrat oziroma pogosto gosti učence in dijake iz drugih držav, saj se vsi akterji v teh projektih zavedajo, da je povezovanje ter spoznavanje drugih narodov in kultur pomembno za odprt pogled na svet. 22 gostujočih dijakov iz češke gimnazije Purkyňovo Gymnázium Strážnice bodo njihovi gostitelji – dijaki Gimnazije Lava v teh dneh popeljali po Celju in na Stari grad. Češki gimnazijci bodo v Celju gostovali do četrtka dne, 14. 6. 2018 in do takrat bodo dodobra spoznali znamenitosti Celja ter njegovo zgodovino.

 

M.I.