Pretekli teden so v Celju obeležili zelo pomemben dogodek, saj so prejeli nagrado EHA 2019 s katero se je Celje zopet uvrstilo na evropski zemljevid najdragocenejših odkritij.

Pomen nagrade in projekta so na novinarski konferenci predstavili pooblaščenec župana Stane Rozman, vodja celjske območne enote ZVKDS Danijela Brišnik, kustos Pokrajinskega muzeja Celje dr. Jure Krajšek in arhitekt Nande Korpnik.  Novinarska konferenca je potekala pred paviljonom za prezentacijo arheologije za katerega je Celje tudi dobilo nagrado European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019.

Paviljon za prezentacijo arheologije, ki ga obiskovalci Celja lahko najdejo na Glavnem trgu so namenu predali leta 2016. Z njim želijo širši javnosti predstaviti arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra. Odkrite arheološke ostaline imajo velik pomen tako za širši slovenski kot tudi evropski prostor, saj se je s temi odkritji močno spremenila slika o podobi antične Celeie. S temi odkritji se je spremenil tudi zemljevid poznoantičnega in srednjeveškega izgleda Celja.

Z omenjeno nagrado se je Celje zopet uvrstilo na evropski zemljevid najdragocenejših zgodovinskih odkritij. Nagrada predstavlja najvišje priznanje za projekte na področju konservatorstva v Evropi. S tem projektom so v Celju tudi dokazali, da ima mesto bogato zgodovino, ki jo znajo današnji ljudje ohraniti in prikazati na najboljši mogoči način. V tokratnem sklopu je bilo nagrajenih 25 projektov iz 16-ih držav. Nagrada bo uradno Celju predana meseca oktobra v Parizu, v ta namen bodo jeseni organizirali tudi slovesnost, na kateri bodo ustrezno obeležili pomemben mejnik za Celje so še zapisali na mestni občini Celje.

Vir: MOC