Celje: Župan je sprejel novega celjskega škofa

Foto: MOC

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je sprejel celjskega škofa Maksimilijana Matjaža, ki ga je spremljal škofijski upravitelj Rok Metličar. Na imenovanje novega škofa smo dolgo čakali, zato je izrazil veliko zadovoljstvo, da ima celjska škofija spet škofa.

Župan je novemu škofu izrazil dobrodošlico v mestu. Predstavil mu je Celje in pri tem poudaril, da smo ponosni na svojo zgodovinsko in kulturno dediščino ter da je zgodovinska prepoznavnost za knežje mesto velikega pomena.

Župan je povedal tudi, da v Celju vlada veliko versko sožitje med pripadniki različnih verskih skupnosti, kar nam veliko pomeni. Poudaril je, da je bilo sodelovanje med Mestno občino Celje in Škofijo Celje oz. Rimokatoliško cerkvijo vedno dobro. Občina letno namenja 50.000 eur za obnovo kulturne dediščine, kamor sodijo tudi sakralni objekti. Prav zdaj se pripravljamo na obnovo slovenskega pokopališče na Golovcu.

Foto: MOC

Škof Maksimilijan Matjaž je povedal, da mu je v veliko čast, da je bil imenovan za škofa v Celju. V tem času spoznava mesto, njegovo zgodovino, naravo in ljudi. Pravi, da se v Celju počuti dobro.

Škof je županu podaril knjigo Iz Besede, Biblični slovarček, ki jo je založba Družina izdala ob njegovem škofovskem posvečenju in jo bo predstavil v torek, 29. junija, v Osrednji knjižnici Celje. Vpisal se je v knjigo častnih gostov.

Župan je škofu podaril sveti gral z zvezdo Oskarja Kogoja.

Vir: MOC