Celjski družbi z “direktorsko goljufijo” povzročeno za 50.000 evrov škode!

Foto: pixabay.com

Celjski policisti so v minulih dneh obravnavali “direktorsko goljufijo”, s katero je podjetje s sedežem na širšem celjskem območju utrpelo 50.000 evrov materialne škode. Zaposlena v gospodarski službi je prejela elektronsko pošto, ki bi jo naj poslal njihov direktor  in v katerem je želel izvedeti, če razpolagajo z zadostnimi sredstvi za poslovanje. Po njeni potrditvi, ji je neznanec v imenu podjetja naročil naj 50.000 evrov nakaže na tujo banko za katero ji je neznanec poslal vse podatke. Zaposlena je v dobri veri to tudi storila.

Po uspešno izvedeni goljufiji, je za sedaj še neznani pošiljatelj naslednji dan zaposleni poslal novo naročilo z novim naročilom. Pri tem je zaposlena ugotovila, da se elektronski naslov razlikuje od elektronskega naslova, ki ga uporablja direktor in tako ugotovila, da je šlo v prejšnjem primeru za goljufijo in povzročitev velike premoženjske škode družbi.

Na Policijski upravi Celje upozarjajo, da se število tovrstnih kaznivih dejanj povečuje, zato vse opozarjajo, da so pri nakazilih v tujino in tudi v Slovenijo, še posebej pazljivi. Zaradi tega naj takšna in podobna elektronska sporočila o nakazilu denarja, posebej dobro preverijo ali so jim ga resnično naročile nadrejene osebe. Policisti opzarjajo tudi na dejstvo, da storilci velikokrat uporabljajo zelo podobne elektronske naslove kot jih uporabljajo direktorji družb oziroma podjetij. Elektronska sporočila lahko storilci pošiljajo tudi v imenu poslovnih partnerjev s katerimi podjetja sodelujejo. Pri samih elektronskih naslovih se največkrat lažni in originalni naslov razlikujeta v eni sami črki.

V kolikor oškodovanci ugotovijo, da je šlo za goljufijo je zelo pomembno, da v najkrajšem možnem času obvestijo poslovno banko s katero poslujejo in zadevo prijavijo najbližji policijski enoti.

M.I.