Celjski grad v znak ozaveščenosti od danes obarvan rožnato

Foto: Zavod Celeia Celje

Mestna občina Celje se tradicionalno pridružuje obeleževanju rožnatega oktobra, mednarodnega meseca osveščanja o raku dojk. Kot v preteklosti bo tudi letos, v času od 1. oktobra do 15. oktobra, Stari grad Celje, največja znamenitost našega mesta, obarvan rožnato. Na ta način podpiramo prizadevanja Združenja Europa Donna Slovenija, ki v tem mesecu pripravlja številne aktivnosti in dogodke, s katerimi osvešča slovensko javnost o raku dojk, opozarja na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, ki sporoča, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. V združenju med drugim pripravljajo tudi rožnate izdelke, s katerimi lahko ljudje podprejo delovanje združenja.

Rak dojk – najpogostejši rak pri ženskah

Podobno kot v večini razvitih držav, je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

»Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 – 50 odstotkov primerov vseh rakov.  Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju. Redno mesečno samopregledovanje pa pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, so zapisali v združenju Europa Donna Slovenija.

Vir: Mestna občina Celje