Celjski pedagogi o naraščanju odklonilnega vedenja v družbi

Foto: MOC

Skrb za kakovostno ohranjanje lastnega zdravja, dobrega počutja in krepitev duha je temeljno vodilo, ki ga zasledujejo s Trajnostno strategijo za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij v Mestni občini Celje, so zapisali v sporočilu za javnost. Pedagogi in ostali posamezniki z različnih strokovnih področij žal opažajo, da se stanje duha in duševnega zdravja v družbi iz leta v leto slabša. V družbi je vedno več odklonilnega vedenja, kar jih skrbi. Da bi slišali mnenja in predloge, kako se s tem izzivom spopasti, so v torek v Celju pripravili strokovno srečanje, ki se ga je udeležilo okoli tisoč celjskih pedagogov s področja predšolske vzgoje in  primarnega ter sekundarnega izobraževanja.

Na strokovnem srečanju so sodelovali dr. Nina Ana Jäger, strokovnjakinja za reševanje težav s področja vzgoje in izobraževanja, dr. Karel Gržan, duhovnik, pisatelj in redovnik kapucinov in dr. Dan Podjed, antropolog, izredni profesor, znanstveni sodelavec in raziskovalec.

Zbrane je uvodoma pozdravil župan Bojan Šrot, ki je dejal, da je Trajnostna strategija za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij v Mestni občini Celje dinamičen dokument in da bi ga glede na sedanje razmere in trenutek časa, v katerem živimo, morali dopolniti s strategijo medverskega sožitja in strategijo sodelovanja ter sobivanja z vsemi pripadniki narodnosti, ki so se preselili v naše mesto. Medversko sožitje je v Celju na izjemno visoki ravni, na področju sobivanja in sodelovanja s pripadniki drugih narodnosti pa nas čaka še veliko dela in nalog. Dogaja se namreč, da se prebivalci posamezne narodnosti ob prihodu v naše mesto zaprejo v svoj krog in se težko integrirajo v našo družbo. Težav pri vključevanju nimajo samo kot posamezniki, ki v Celju živijo in delajo, ampak tudi kot tvorni prebivalci naše lokalne skupnosti.

Skrb za kakovost bivanja njihovih občank in občanov vseh generacij je temeljna usmeritev in cilj, ki jo zasledujejo v lani sprejeti strategiji. V ospredje postavljajo vrednote, ki posameznika naslavljajo z vidika oblikovanja celovitih, do družbe in okolja odgovornih osebnosti, ga navdihujejo za etično držo pri delu in v življenju, za posluh do sočloveka in pripadnost skupnosti, za spoštovanje človekovega dostojanstva. Osnovni namen strategije je dvig vsesplošne zavesti občank in občanov na vseh ravneh življenja, da postanemo boljši ljudje in s tem vsi skupaj prispevamo dodano vrednost v naši lokalni skupnosti.

Kot je opozoril župan, pa žal v zadnjem času opažajo velik porast različnih vrst vandalizma. Med vandali, ki lokalni skupnosti povzročajo materialno škodo, med ljudmi pa vzbujajo nelagodje, je veliko mladostnikov. Razlogov za razmah vandalizma ne poznajo, so pa si zadali cilj, da ta problem s skupnimi močmi rešijo in mlade vandale poskušajo preusmeriti na pravo življenjsko pot.  Zelo bi si želeli, da bi pri tem glavno nalogo opravili njihovi starši.

MOC