Celjski policisti razbili dobro organizirano tihotapsko združbo

Foto: PU Celje

Celje 19. oktober 2020 – S Policijske uprave Celjes so sporočili, da so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva, prejšnji
teden zaključili z obsežno kriminalistično preiskavo izjemno dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe, osumljene kaznivih dejanj tihotapstva, po 250. členu Kazenskega zakonika-1.

Trenutni podatki kažejo, da so v hudodelski združbi sodelovale najmanj štiri osebe, stare od 25 do 51 let. Vsi so slovenski državljani, stanujoči na območju Policijske uprave Celje. 51-letnega osumljenca so s kazensko ovadbo v petek privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor, zoper ostale tri sledi kazenska ovadba.

V času preiskave so policisti pri vseh štirih osumljencih so opravili hišne preiskave. 51-letnemu osumljencu so pri hišni preiskavi, zaradi očitnega nesorazmerja med obsegom premoženja in dohodki osumljenega, zasegli in zavarovali premoženje v višini okoli 100.000
evrov, za katerega obstaja sum da je nezakonitega izvora. Gre za osebni vozili znamk Mercedes – Benz GLA 250 4 Matic, letnik 2019 in BMW 540 D X Drive, letnik 2019.

Preiskavo so izvajali od lanskega septembra in ugotovili, da je kriminalna združba v sodelovanju z za zdaj še neznanimi sostorilci iz Litve, organizirala tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije. Tobačne izdelke so najpogosteje s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgijo in na
Nizozemsko, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga pripeljali v Slovenijo.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so osumljenci v Sloveniji legalno ustanovili štiri podjetja, organizirali prekladanje tovora, izpolnjevali novo tovorno dokumentacijo (CMR), s čimer so prikrili dejanski izvor blaga ter nato cigarete, skrite med drug tovor, odpeljali na ciljno destinacijo v Veliko Britanijo.

Foto: PU Celje

V času preiskave je bilo opravljeno pet večjih zasegov cigaret, in sicer;

– marca 2019 na mejnem prehodu iz Ukrajine v Madžarsko – 74.713 škatlic cigaret,
– junija 2020 na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji – 3,2 milijona kosov cigaret,
– maja 2020 na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji – 1.277 kg. cigaret,
– junija 2020 na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji – 2,86 milijona kosov cigaret,
– aprila 2020 v Rusiji namenjenih v Slovenijo – 3,5 milijona kosov cigaret, pri čemer do vnosa na carinsko območje EU ni prišlo.

V preiskavi so policisti ugotovili, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije, znašala okoli 6 milijonov EUR.

Za namen učinkovitejšega zbiranja dokaznih dejstev o kaznivem dejanju je bila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina v sestavi Specializiranega državnega tožilstva, Finančne uprave RS, Urada za preprečevanje pranja denarja in policije, so še zapisali na PU Celje.

V preiskavi je na podlagi Evropskih preiskovalnih nalogov potekalo intenzivno mednarodno sodelovanje z varnostnim organom Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske, Eurojustom in Europolom.

V hišni preiskavi pri 51-letniku so policisti zasegli še dobrih 5 ton pralnih sredstev, ki jih je osumljeni pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in prodajal kot originalno blago. Za omenjeno je osumljen storitve kaznivega dejanja preslepitev kupcev po 232 členu KZ-1 ter kaznivega dejanja neupravičene uporabe tuje oznake ali modela po 233. členu Kazenskega zakonika-1.

Foto: PU Celje

Policisti ob tem občane opozarjajo naj ne nasedajo osebam, ki izdelke prodajajo po cenah, ki so nižje od dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora.

M.I.