Češki premier Andrej Babiš izrazil zahvalo Sloveniji in premierju Janezu Janši za pomoč!

Foto: pixabay.com

V preteklih dneh so se pojavljala ugibanja o solidarnostni delitvi cepiva. Po oceni Slovenije bi moralo biti solidarnostno razdeljenih 5 milijonov odmerkov cepiva od 10 milijonov, da bi lahko zajeli vse tudi Češko. Slovenija, Avstrija in Češka zato niso izrazile podpore, da bi se cepiva Pfizer/BionTech delila po načelu solidarnosti, kot ga je imela v mislih EU, saj bi Češka po tem mehanizmu dobila premalo cepiva. Češka bi bila po tem modelu namreč prikrajšana za okoli 70 tisoč odmerkov cepiva.

Andrej Babiš češki premier se je na Twitterju za to potezo in podporo zahvalil slovenskemu premierju Janezu Janši in tudi Avstrijcem, ki so Češki obljubili 30 tisoč odmerkov cepiva.

Evropska unija je namreč potrdila solidarnostni mehanizem za dodelitev dodatnih odmerkov cepiv najbolj ogroženim državam članicam. Kot omenjeno je Slovenija temu modelu nasprotovala, ker bi Češka bila najbolj oškodovana, hkrati pa gre za državo, kjer so posledice epidemije zelo hude. Ob tem je Slovenija pokazala solidarnost z državo, ki nam je v prvem valu pomagala z zaščitno opremo.

Za Avstrijo in Slovenijo je rešitev sprejemljiva, ni pa sprejemljiva za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta. Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj 5 mio odmerkov od 10 mio, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko,” je pojasnil premier Janez Janša na Twitterju.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo