Izdelke Cinkarne Celje lahko najdemo praktično povsod okoli nas. Tako lahko njihove izdelke najdemo v ohišjih gospodinjskih aparatov, računalnikov in telefonov, v avtomobilih, zdravilih, kozmetiki in ličilih. Najdemo jih tudi v barvah, pohištvenem okovju ter papirju. Zato so se ob svoji 145-letnici odločili, da postavijo 3D razstavo v obliki hiše, s katero želijo pokazati, da je kemija nujna za življenje, kot ga poznamo danes. Razstavo si lahko vsi brezplačno ogledajo do 30. 9. 2018 v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Obiskovalce, ki si ogledajo razstavo skozi zabavne pogovore vodita maskoti, Cinka in Cinko. V prvem delu razstave si lahko obiskovalci ogledajo časovni trak vseh izdelkov, ki jih je podjetje izdelovalo v 145-ih letih. Vsak izdelek je tudi grafično označen ali ga podjetje še izdeluje ali ne, vsak izdelek vsebuje tudi kratek opis uporabe, nekaterim pa so dodane tudi originalne embalaže. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi zgodovinske posnetke izpred približno 50-ih let.

Osrednji del razstave predstavlja 3D hiša, v kateri so postavili predelne stene in oblikovali zunanje in notranje prostore hiše – vrt, predsobo, kuhinjo, kopalnico in dnevno sobo. Ob odprtju razstave je spregovorila tudi članice uprave – tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek, ki je povedala »Izdelujemo na primer cinkovo žico, ki je potrebna za izdelavo kondenzatorjev, ti pa so vgrajeni v radie. Pohištveno okovje je narejeno iz cinkovih zlitin, ki jih proizvajamo v Cinkarni. Med našimi proizvodi je tudi žveplova kislina, ki se nahaja v vsakem akumulatorskem akumulatorju. Proizvajamo gradbene mase kot npr. Strojne omete, estrihe, hidroizolacijske premaze, lepila za keramiko, zaključni sloj za fasade, pa zaščitna sredstva za rastline, barvne koncentrate masterbatche, ki so sestavni del vsakega plastičnega dela, praškaste lake, s katerimi so polakirani gospodinjski aparati in številni drugi kovinski elementi. Nazorno smo prikazali tudi iz katerih surovin in po kakšnem postopkih izdelujemo naš glavni izdelek titanov dioksid, ki je praktično povsod – v oblačilih, barvah, plastiki, zdravilih in kozmetiki, pnevmatikah, vsebuje ga celo wc papir«.

V tretjem prostoru si lahko obiskovalci ogledajo film o proizvodnji danes in kako svoje uspešno poslovanje delijo z lokalnim okoljem. Vse prisotne je ob odprtju razstave nagovoril tudi predsednik uprave – generalni direktor Cinkarne Celje in med drugim dejal, da je 145 let  visok jubilej, vreden pozornosti in da je pregled, kaj vse so delali v zgodovini,  presenetljiv. Vsakič, ko je kazalo, da za katerega od izdelkov ni več prostora na trgu, so razvili novega. Lastne investicije in vlaganja v razvoj sta bili vedno njihova konkurenčna prednost, za kar so zaslužni čisto vsi naši zaposleni, je še poudaril generalni direktor Cinkarne Celje.

M.I.