Cinkarna Celje vgrajuje varnostno razsvetljavo za hitrejšo in varnejšo evakuacijo zaposlenih

Foto: Cinkarna Celje

Celje 29. oktober 2020 – Arhivski prostori v Cinkarni Celje kljer hranijo ključno dokumenatcijo za nemoteno delovanje procesov so bogatejši za nov vgrajen sistem za avtomatsko gašenje požara. Z omenjenim sistemom so v podjetju opremil še nekatere druge obrate, proizvodnja titanovega dioksida pa je pripravljena tudi na vgradnjo varnostne razsvetljave.

Sistem za avtomatsko gasenje požara. (Foto: Cinkarna Celje)

“Sistem avtomatskega gašenja požara deluje tako, da ob zaznani nevarnosti signal potuje v nadzorni prostor. Na zaslonu izpiše lokacijo, kjer se je požarni javljalnik sprožil. Tako je mogoče požar odkriti v zgodnji fazi razvoja in hitreje reagirati, s tem pa se zmanjša verjetnost vpliva na zdravje ljudi, okolje ali premoženjsko škodo”, so zapisali v Cinkarni Celje.

V podjetju so s takšnim sistemom že opremljeni glavni laboratorij, celotno centralno skladišče, del proizvodnje, arhiv. Za letos načrtujejo, da bodo s stem sistemom opremili še proizvodnjo titanovega dioksida in del operativnega vzdrževanja.

Varnostna razsvetljava za hitrejšo in varnejšo evakuacijo zaposlenih

“Proizvodnja titanovega dioksida bo letos dobila tudi novo varnostno razsvetljavo. Če bi npr. požar povzročil izpad elektrike, se bodo nove luči samodejno vklopile. Z lastno baterijo zmorejo 3 ure osvetljevati evakuacijske poti, s tem pa je omogočena hitra in varna evakuacija ter izboljšani pogoji za posredovanje intervencijskih enot. V proizvodnji pigmenta bo vgrajenih približno 320 svetilk, naložba je vredna 66.000,00 €. Prihodnje leto bodo takšno varnostno razsvetljavo dobili še nekateri drugi obrati”, dodajajo v Cinkarni Celje.

M.I.