Napovedi za naslednje tedne niso najbolj optimistične, je opozorila vodja strokovne svetovalne skupine dr. Bojana Beović. Drugi teden v novembru lahko pričakujemo tudi do 680 bolnikov, ki bo rabilo bolnišnično oskrbo in od tega med 80 in 190 takih, ki bodo rabili intenzivno nego – pa še ta napoved velja le v primeru, če bodo sedanji ukrepi učinkovito prijeli. Eksponencialno oziroma hitro širjenje virusa je zelo težko zaustaviti, je zaskrbljeno opomnila.

Včeraj je vlada razglasila epidemijo na celotnem ozemlju Slovenije, takojšnja razglasitev epidemije je bila ključna za aktiviranje načrta ukrepanja, za zagotovitev statusnih pogojev aktiviranih posameznikov in pripadnikov služb, pa tudi za vzpostavitev nujno potrebne infrastrukture za delo v oteženih pogojih. Vlada je upoštevala ocene in predloge svetovalne skupine, ki jo vodi dr. Bojana Beović, zato je prav, da svoj pogled predstavi tudi stroka, je dejal govorec Jelko Kacin.

Dr. Bojana Beovič je povedala, da imamo v zadnjem času res izjemen porast števila okuženih. Po številu aktivno okuženih v zadnjih štirinajstih dneh, se počasi bližamo tistim državam Evrope, ki so najbolj obremenjene z boleznijo, je dejala. Veliko število opravljenih testov in veliko število pozitivnih testov govori, da je breme bolezni v Sloveniji res veliko. Ocenjuje se, da je okužena ena oseba na sto ljudi, kar pomeni da je aktivno okužen en odstotek prebivalstva, ki potencialno širi okužbo na druge. Pri tem si lahko predstavljamo, kakšne je verjetnost, da smo srečali koga, ki je okužen. Težava za državo in za nas vse, pa nastane predvsem, ko se začne povečevati število tistih, ki rabijo bolnišnično zdravljenje, torej imajo pomanjkanje kisika ali celo pomoč pri dihanju, ali pa rabijo dovajanje kisika v kri. Trenutno je hospitaliziranih približno 300 ljudi, okoli 60 jih rabi intenzivno nego, dva pa rabita zunajtelesno dovajanje kisika v kri.

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj.