Državljanke in državljani, da boste seznanjeni, po poročanju Avto financ je vlada potihem kupila štiri oklepne avtomobile, izstopata predvsem mercedesa, ki sta stala več kot milijon evrov.

Po poročanju portala moja.dolenjska so si v kabinetu predsednika vlade omislili dva mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite, vsak od mercedesov ima zelo veliko maso, 4160 kilogramov. Na podlagi tega so v poslovnem dnevniku Finance ugotovili, da gre za različici guard. Ta vozila Mercedesa so varnostno ročno dodelana in izdelana, z najvišjo možno ravnijo zaščite pred strelnim orožjem in napadi. Po njihovih navedbah naj bi vsak od dveh mercedesov S600 Guard stal od 600 do 700 tisoč evrov.

Sredi oktobra so po poročanju portala moja.dolenjska kupili še dva BMW X5 z osemvaljnim bencinskim motorjem 50i, z nižjo stopnjo varovanja in ceno okoli 200 tisoč evrov za vsakega. To vozilo ima maso 2755 kilogramov ter gre za približno 500 kilogramov težje vozilo od serijskega modela. Tako so v Financah ugotovili, da imata tudi ta dva avtomobila nadgradnjo v oklepno vozilo, čeprav nekoliko manj kot mercedesa.

BMW-ja X5 je kupilo ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Boštjan Poklukar iz Šarčeve stranke LMŠ. Obenem so želeli najbolj aktualen model, to pomeni zadnji model.

Oba BMW-ja je ministrstvo kupilo pod »zaupno«, kar pomeni, da podatkov ne razkrivajo. Obenem ne razkrivajo podatkov niti za Šarčeva mercedesa.

Nadalje so v Financah še ugotovili, da bi z vladnima mercedesoma lahko prepotovali vojno območje. Namreč vozili imata povsem zaščiteno podvozje, ki zdrži dve eksploziji granat.  Avto je opremljen še z neprebojnimi roletami, posebnim alarmnim sistemom in posebnimi kolesi, ki omogočajo vožnjo 30 kilometrov po poškodbi. Za pogon je odgovoren šestlitrski 12-valjnik z dvema turbinama in 375 kilovati (530 konjskimi močmi) ter 830 newtonmetri navora. Med zadnjima sedežema kupci lahko izbirajo med namestitvijo hladilnika za šampanjec ali sefa za orožje.

Vir: Finance in mojadolenjska.si.