V Italiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 215. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. Štirje od bolnikov so umrli: v petek zvečer v Padovi moški, v soboto zjutraj v Lombardiji ženska, včeraj ženska v prav tako v Lombardiji, danes v Bergamu 84-letni moški. Dramatično dogajanje pri zahodnih sosedih tudi danes spremljamo IZ MINUTE V MINUTO, včerajšnje dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

11:07 Oblasti na Mauritiusu, kamor je priletelo letalo iz Rima, so potnikom prepovedale izkrcanje. Izstop je mogoč le za tiste, ki sprejmejo izolacijo v dveh bolnišnicah.

10.58 V Izraelu je Netanyahu sklical medresorski sestanek, kar vključuje udeležbo vodje SNAV. Odgovornost za koordinacijo ukrepov je na SNAV, ministrstvo za zdravje (MZ) in biološki inštitut imata nalogo delati na cepivu, MZ ima odgovornost za komuniciranje z javnostmi, od 3.2. je v veljavi prepoved vstopa v državo za vse nerezidente, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem, vsem tistim, ki lahko vstopijo in so bili na Kitajskem so odredili strogo karanteno na domu, MZ pa morajo obvestiti o lokaciji, v karanteni morajo skrbeti za zračenje, osebe, s katerimi prihajajo v stik, pa morajo nositi kirurške maske in rokavice. Začasno so ustavljeni tudi leti na in iz Kitajske.

10:48  Na severu Italije so zaradi novega koronavirua zaprti številni spomeniki in kulturne ustanove, odpovedane so tudi številne karnevalske prireditve, med drugim tudi v Benetkah. V Benetkah so danes zaprti številni muzeji v Benetkah, znamenita beneška operna hiša Fenice ter bazilika svetega Marka. Beneške vodne taksije pa posebej razkužujejo.

10.24 Na Kitajskem so zaradi izbruha novega koronavirusa preložili letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki bi se moralo začeti marca. O novem datumu začetka zasedanja bo odločil stalni odbor ljudskega kongresa. Zasedanje so preložili prvič po 35 letih.

10:13 V Italiji zdravstveno osebje ne išče več tako imenovanega pacienta 0 (nič). Testi na moškemu, ki je prišel iz Kitajske in je veljal za tako imenovanega pacienta NIČ ter naj bi v kraju Codogno okužil 38-letnika, ki velja za pacienta 1, so bili negativni.. Težava je, ker je bil 38-letnik (pacient 1) v stiku z mnogimi ljudmi, katerih se niti ne spomni več dobro.

(Slika: PrintScreen)

Več lahko preberete tukaj.