Današnja volilna nedelja bo pokazala v kakšni Evropi želimo živeti

Danes ob 7. uri je svoja vrata odprlo 3060 volišč od katerih je 3005 rednih volišč in 55 takšnih na katerih lahko svoj glas oddajo volivci, ki želijo glasovati zunaj svojega stalnega prebivališča. Na voliščih lahko na tokratnih volitvah V Evropski parlament svoj glas odda nekaj več kot 1,6 milijona volivcev in volivk, ki lahko zbirajo med 103 kandidati na 14 kandidatnih listah. S svojim glasom bodo tako izbrali 8 poslancev, ki bodo Slovenijo v naslednjih petih letih predstavljali v Evropi.

 

Volivci in volivke lahko svoj glas oddajo do 19. ure, ko se v Sloveniji zaprejo volišča. Prav tako kot v Sloveniji tudi v večini držav Evropske unije danes izbirajo svoje predstavnike v evropskem parlamentu.

Z oddajo današnje glasovnice bomo tudi Slovenci in Slovenke odločali v kakšni Evropi želimo živeti. Bomo ostali zvesti ciljem, ki so bili zastavljeni leta 1950 z Robertom Schumanom ali bomo skrenili s te poti. Zavedati se moramo, da je Slovenija del Evrope zato bomo naslednjo pot Evrope občutili tudi pri nas.

Danes odločamo o tem, kakšno Evropo želimo. Ker je Slovenija del Evrope, odločamo tudi o tem, v kakšni državi želimo živeti. Ali bo to država miru ali pa nekaj, česar si ne želimo. Zato so letošnje evropske volitve še posebej pomembne.

Kako oddati svoj glas?

Na evropskih volitvah glasovanje poteka drugače kot na državnozborskih. Na evropskih volitvah svoj glas oddamo s tem, da obkrožimo zaporedno številko stranke ali liste, ki ji želimo oddati svoj glas. Volivci in volivke lahko oddajo tudi glas posameznemu kandidatu na listi – preferenčni glas. To storimo tako, da obkrožimo še ime kandidata na listi, ki smo jo pred tem že obkrožili.

Glasovnica za evropske volitve 2019

Ob tem opozorimo, da je potrebno pri oddaji preferenčnega glasu biti pozoren, ker mora biti ime kateremu želimo oddati glas iz liste, ki smo jo pred tem že obkrožili. Glasovnica na kateri je obkrožena lista in kandidat iz druge liste je neveljavna.

Vse volivce in volivke bi radi opozorili, da lahko svoj glas oddajo tudi, če nimajo obvestila o volitvah, ki ga pošilja Državna volilna komisija. Na volišču morajo imeti osebni dokument s katerim izkažejo svojo identiteto.

Vsem, ki še razmišljajo ali je pomembno oditi na volitve ali ostati doma navajamo besede nekdanjega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjana M. Zupančiča: »Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za prihodnjega zmagovalca volitev. V bistvu tako prav tako odda glas, a na način, da se tega ne zaveda. Vsak, ki hoče kakorkoli vplivati na prihodnjo sestavo Evropskega parlamenta, se torej mora volitev dejansko udeležiti.«

Prvi rezultati današnjega glasovanja bodo znani po 23. uri, ko se v Evropi zaprejo zadnja volišča.

M.I.