Danes in jutri lahko pride do povečane koncentracije PM10 delcev v zraku, zato previdno

Foto: pixabay.com

Iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) in Mestne občine Celje so sporočili, da danes, 19. 12. 2018 in jutri 20. 12. 2018 pričakujejo visoko onesnaženost z delci PM 10 v Trbovljah in v Zagorju ter jutri tudi v Murski Soboti. Danes lahko v Murski Soboti, Celju Hrastniku, Novem mestu, Ljubljani in Kranju pride do zmerne onesnaženosti zraka s PM10 delci, v Mariboru, Kopru in v Novi Gorici pa bo ta onesnaženost nizka. Za jutri v Mariboru, Celju, Hrastniku, Novem mestu, Ljubljani in Kranju pričakujejo zmerno onesnaženost, za Primorsko pa nizko onesnaženost s PM10 delci.

Zaradi tega ARSO opozarja, da občani v krajih z visoko onesnaženostjo naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, v kolikor imajo druge možnosti ogrevanja naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trda goriva, uporabljajo naj javni prevoz namesto osebnih vozil ter  naj ne kurijo na prostem. Prav tako agencija seznanja vse uporabnike kurišč na les, da zastarele naprave in premalo suha drva povzročijo največje onesnaženje.

Njihove meritve so pokazale, da se prekoračene mejne vrednosti za delce pojavijo tudi v krajih, ki ležijo izven območij za katere je izdano opozorilo. Zaradi tega je smiselno, da zgoraj navedena upoštevajo prebivalci tudi zunaj omenjenih območij po Sloveniji.

M.I.