Danes in jutri v Celju zbranih najboljših 4.000 gasilcev v Sloveniji

Foto: Pixabay.com

Danes in jutri se bo na Atletskem stadionu Kladivar in Športnem centru Skalna klet odvijalo Državno gasilsko tekmovanje. Na državnem tekmovanju bodo svoje znanje prikazali pionirji, mladinci, člani in starejši gasilci v  različnih tekmovalnih gasilskih disciplinah. Organizatorji na tekmovanju pričakujejo več kot 4000 udeležencev iz 397 ekip iz celotne Slovenije. Za obiskovalce pa bodo tudi odprte tribune, seveda ob upoštevanju pravil NIJZ.

Na četrtkovi novinarski konferenci, kjer so predstavili potek Državnega gasilskega tekmovanja. “Gasilska zveza Slovenije je najštevilčnejša organizacija v naši državi in šteje okoli 165.000 članov. Naše delo na operativnem področju je v času epidemije potekalo nemoteno, je pa delo trpelo na področju medgeneracijskega druženja in tekmovanj, le ta za nas predstavljajo nabor novih članov. Še posebej pa sem ponosen, da je bil Milan Dubravac izvoljen za predsednika mednarodne gasilske organizacije CTIF. Med ključnimi gosti, ki se nam bodo na tekmovanju pridružili, pa vsekakor ne smemo izpustiti: minister za obrambo mag. Matej Tonin, namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, vsi visoki predstavniki Mestne občine Celje, predstavniki CTIF-a in predstavniki gasilskih zvez Avstrije in Hrvaške,” je na novinarski konferenci povedal predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.

V nadaljevanju je poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek predstavil trenutno organizacijo Državnega gasilskega tekmovanja in Gasilske olimpijade, ki bo potekala med 17. in 24. julijem 2022 v Celju. “Letošnje Državno gasilsko tekmovanje bo še posebej pestro, saj samo tekmovanje predstavlja tudi generalko za Gasilsko olimpijado. Vsa oprema, ki se bo uporabljala na Državnem tekmovanju se bo tudi uporabljala na Gasilski olimpijadi. Trenutna situacija nam tudi dopušča gledalce na tribunah, vendar vse pod pravili NIJZ. Bo pa na letošnjem Državnem tekmovanju tudi nekaj novitet: celotno tekmovanje bomo predvajali v živo na naši spletni strani www.tekmovanja.si , pripravili smo tekmovalni program, ki bo omogočal spremljanje rezultatov v živo,” je poudaril Franci Petek.

Pomoč pri pripravi Državnega gasilskega tekmovanja so nudile lokalne gasilske organizacije, koordinacijo katerih je vodila Gasilska zveza Celje v imenu katere je v četrtek spregovoril tudi predsednik te organizacije Sašo Farčnik: “Skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije smo pred dvema mesecema uspeli zbrati pogum za organizacijo Državnega gasilskega tekmovanja na ta termin. Smo dobro pripravljeni, saj smo se na tekmovanje že pripravljali lani in smo ga, zaradi epidemije, na žalost morali prestaviti. Verjamemo, da se bodo tako tekmovalci kot tudi gostje v našem mestu dobro počutili.”

Uredništvo