Danes in jutri vaja »Potres 2018«

Foto: Pixabay

Danes in jutri bo na območju Mestne občine Celje v okviru regijske vaje »Potres – Zahodna Štajerska 2018« potekala občinska vaja zaščite in reševanja »Potres 2018«. Vaja se bo odvijala danes med 8. in 17. uro ter jutri med 8. in 13. uro.

Vaja bo potekala na predpostavki, da je na območju celjske regije v mesecu oktobru prišlo do potresa VIII. stopnje po EMS, katerega epicenter je bil v občini Žalec. To bi na območju Mestne občine Celje pomenilo potres VII. stopnje po EMS. Z vajo želijo organizatorji preveriti delovanje občinskega sistema zaščite in reševanja Mestne občine Celje in sodelovanje sil za zaščito in reševanje na občinski ravni.

Na vaji bodo zato sodelovali: občinska uprava Mestne občine Celje, poveljnik civilne zaščite MOC s štabom Civilne zaščite in službo za administrativna dela in informacijsko podporo, Javna gasilska služba MOC (vsa prostovoljna gasilska društva, gasilsko poveljstvo Celje, Poklicna gasilska enota Celje), Cinkarna Celje, Regijski štab Civilne zaščite za zahodno štajersko regijo, Mobilna enota ekološkega laboratorija pri Ministrstvu za obrambo – Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Celje, Nacionalni veterinarski inštitut – enota Celje, Kinološko društvo reševalnih psov Celje, ZPO Celje, d. o. o., Nivo eko, d. o. o., VOC Celje, VO-KA Celje in Energetika Celje ter druge organizacije po odločitvi občinskega poveljnika Civilne zaščite.

Port-Au-Prince Haiti Rescuers Firefighter
Foto: Pixabay

Ob tem v Cinkarni Celje vse občane in občanke obveščajo, da bodo ob vaji, ki bo simulirala tudi pojav požara zaradi potresa v podjetju aktivirali sireno. Tako bo danes ob 10.35 slišati enominutni zavijajoči zvok sire. Konec vaje bodo naznanili s 30 sekundnim enoličnim zvokom sirene.

V vaji bodo prvi preizkusili tudi t.i. protipoplavne zagatnice, s pomočjo katerih bodo izvedli protipoplavno zaščito s tehničnimi sredstvi. Ta del vaje bo potekal jutri, pri mostu čez Voglajno na Teharski cesti, zato bo na tem odseku popolna zapora ceste me 8. in 13. uro. Vajo si bodo lahko ogledali tudi vsi, ki jih ta zadeva zanima, vendar izven operativnega in vadbenega območja. Tako to vajo kot tudi vse ostale aktivnosti bodo spremljali strokovni opazovalci Uprave RS za zaščito in reševanje ter Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

V okviru regijske vaje »Potres – Zahodna Štajerska 2018« bodo vaje izvajali tudi na območju Velenja, Žalca in Laškega.

M.I.