Današnji tretji petek v novembru, dan slovenske hrane, je znova priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. Na ta dan se vsako leto otroci v šolah in vrtcih veselijo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letošnji bo že 10. po vrsti. Zaradi trenutnih razmer ga danes v šolah in vrtcih v fizični obliki ne bo. Je pa več pozornosti namenjene izobraževalno ozaveščevalnim in humanitranim aktivnostim.

Minister dr. Jože Podgoršek je pred dnevom slovenske hrane nagovoril javnost na novinarski konferenci (posnetek – vladno novinarsko središče)

Trenutno težko stanje zaradi epidemije covid-19 zelo občutijo slovenski kmetje in drugi proizvajalcih živil oz. prehranski sektor. Zaradi zaprtja gostiln, restavracij, šol, vrtcev, drugih javnih zavodov in prepovedi organiziranja dogodkov, se je prodaja kmetijskih pridelkov in drugih živilskih proizvodov zelo upočasnila ali pa celo zaustavila.

Na današnji dan slovenske hrane bodimo še posebej pozorni na to, kaj imamo na krožniku. Spomnimo se, od kod pride hrana, kdo jo pridela in koliko truda vloži v to delo, zakaj je hrana iz bližine (naj)boljša izbira, kdo skrbi za podeželje, kakšno vlogo imajo v celotni prehranski verigi čebele ter drugi opraševalci – seveda z mislijo na potrebno redno zajtrkovanje. Dan slovenske hrane pred nas postavlja še eno priložnost – da se zavemo problema zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi v tej smeri lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bo na ta dan spomnilo tudi na druge ljudi in skupine, ki so pogosto na obrobju družbe. S pomočjo humanitarne organizacije bodo z zajtrkom razveselili nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki. Pozabili ne bodo tudi na naše osrednje točke, ki skrbijo za zdravstveno stabilnost v državi – bolnišnice. Namenili jim bomo jabolka za zdravstvene delavce in bolnike, ki naj bodo zahvala za trud in srčnost za naporno delo in majhno lajšanje prestajanja bolezni.

Na spletni strani Tradicionalni slovenski zajtrk so izpostavljene najpomembnejše vsebine:

  • avdiovizualne izjave ob dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku
    • ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jožeta Podgorška,
    • predsednika Čebelarske zveze Slovenije (pobudnice projekta TSZ) Boštjana Noča,
    • predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romana Žvegliča,
    • predsednika Zadružne zveze Slovenije Boruta Florjančiča,
    • državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo dr. Ignacije Fridl Jarc,
    • Mateja Gregoriča iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje,
    • Anje Mager, predsednice Zveze slovenske podeželske mladine.
  • tematski plakat za 10. jubilejni Tradicionalni slovenski zajtrk zgibanko – Poštevanka s sporočilom Tradicionalnega slovenskega zajtrka ter
  • dva izobraževalna videa na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vas vabijo, da jim sledite oziroma delite njihove vsebine tudi na FB strani Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano