Danes slovenski odvetniki v odvetniških pisarnah, v prostorih lokalnih skupnosti, v Ljubljani pa tudi na mirujočih avtobusih potniškega prometa nudijo brezplačno pravno svetovanje. Odvetniška pravna pomoč pro bono je namenjena predvsem tistim, ki si zaradi svojega težkega finančnega položaja ne zmorejo privoščiti odvetniških storitev.

Odvetniška zbornica  Slovenije z dnevom odvetniške pravne pomoči pro bono obeležuje dan, ko je iz deželne postala nacionalna zbornica. Letos bo v akciji sodelovalo več kot 200 odvetnikov, ki bodo državljanom ustno pojasnili splošne informacije v zvezi z njihovimi pravnimi vprašanji in jim predstavili pravne možnosti za njihovo rešitev.

Brezplačna pravna pomoč se bo izvajala v sejni sobi Občine Ig, v prostorih mestne hiše v Novi Gorici, v sejni sobi občinske uprave v Grosupljem, v prostorih mestne hiše v Novi Gorici, v Modri dvorani na Brezovici in na ljubljanskem Magistratu. V Ljubljani bo letošnja novost brezplačno pravno svetovanje na dveh mirujočih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa med 9. in 17. uro na Cankarjevi ulici pri Nami in na Preglovem trgu. Več informacij o odvetniških pisarnah, ki nudijo brezplačno pravno pomoč najdete na spletni strani www.odv-zb.si.

Roman Završek, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije je izpostavil, da lahko socialno ogroženi posamezniki k odvetniku pristopijo tudi na ostale dni v letu, velika večina njihovih članov ljudem v socialni stiski tudi sicer brezplačno pomaga.

M.I.