Danes praznuje Mestna občina Celje

Foto: MOC

Dabnes, 11. aprila,  bo minilo že 570 let, odkar  je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini podelil mestne pravice. Pred 30 leti so na Mestni občini Celje ta dan določili za svoj praznik. Čeprav bodo zaradi epidemije tako kot lani tudi letos praznovali bolj umirjeno in doma, so ob prazniku zelo ponosni na njihovo lepo mesto, na vse izvedene projekte, ki so  omogočili kvalitetnejše življenje, in seveda na prejemnike najvišjih priznanj, ki so s svojim izjemnim delom in dosežki na svojem področju vtisnili  Celju  neizbrisen pečat.  

Kot je že znano, bo Mestna občina Celje ob letošnjem prazniku podelila naziv častni meščan mesta Celje in enajst celjskih grbov. Zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa bodo prireditev, na kateri bo župan Bojan Šrot prejemnikom podelil priznanja, pripravili kasneje, ko bodo epidemiološke razmere ugodnejše.

Prejemniki najvišjih priznanj

Naziv častni meščan mesta Celja bo prejel mag. Franc Pangerl za prispevek pri prepoznavnosti Celja kot sejemskega mesta v mednarodnem prostoru.

Zlati celjski grb bodo prejeli dr. Anton Šepetavc za prispevek pri razvoju celjskega srednješolskega izobraževanja, Celjska Mohorjeva družba za 170 let neprekinjenega delovanja na področju založništva in Slovensko ljudsko gledališče Celje za 70 let uspešnega delovanja.

Srebrni celjski grb bo župan podelil Milanu Čepinu za izjemen doprinos k razvoju Celja kot športnega mesta, bronasti celjski grb pa Marjanu Teržanu za uspešno podjetniško pot in prispevek k razvoju celjskega gospodarstva.

Z velikim veseljem bo za odličnost v celotnem študijskem obdobju podelil šest kristalnih celjskih grbov. Prejeli jih bodo Anja Ulaga, Neža Ema Komel, Anita Amon, Tina Robič, Vesna Vrečko Pizzulin in Žan Žvižej.

Projekti

Vsako leto se ob praznovanju praznika Mestne občine Celje veselijo izvedenih projektov, ki so v njihovo mesto prinesli pozitivne spremembe in vsem generacijam omogočili lepše, kvalitetnejše in bolj polno življenje.

Minulo leto je bilo na investicijskem področju zelo uspešno. Odprli so Tehnopark Celje, nov odsek severne vezne ceste, sistem Park & Ride, prenovljeni Gubčevo in Lilekovo ulico, dve novi krožišči, nove prostore Glasbene šole Celje … Začeli so z urejanjem mreže kolesarskih povezav in skupaj z Nepremičninami Celje z gradnjo nove stanovanjske soseske Dečkovo naselje DN-10, ki bo stala okoli 17,4 milijona evrov in predstavlja največji občinski projekt na področju stanovanjske politike v zadnjih dvajsetih letih. Predvidoma v mesecu juniju bodo namenu predali prva dva bloka, v katerih bo svoj nov dom dobilo 50 upravičencev. Kot je že znano, bo nova stanovanjska soseska s 142 stanovanji v šestih stanovanjskih blokih in garažno hišo v celoti zgrajena prihodnje leto.

Tudi odprtje prenovljene stavbe na Gregorčičevi ulici 6 bo za vse pomembno. Zdravstveni dom Celje bo predvidoma prihodnji mesec vanjo premestil nekatere storitve oziroma dejavnosti. Tako zaposleni kot uporabniki težko pričakujejo odprtje novih prostorov, ki bodo še izboljšali kakovostno izvajanje zdravstvenih in drugih storitev.

Gradijo nujno potreben prizidek k Osnovni šoli Hudinja, ki bo rešil dolgoletno prostorsko stisko, in nadaljujejo z gradnjo ter urejanjem kolesarskih poti. Do konca leta bodo imeli v Mestni občini Celje 44 na novo urejenih odsekov kolesarskih povezav v skupni dolžini 30 kilometrov, ki bodo z nekaj manj kot 27 kilometri že zgrajene kolesarske infrastrukture omogočale varno, udobno in prijetno kolesarjenje.

Vse več je občanov, ki za vožnjo v naravo ali po opravkih uporabljajo priljubljeno KolesCE, ki so ga v Celju uvedli jeseni 2018. Takrat so postavili 17 postaj in kupili 100 koles, lani maja pa so kupili še 50 koles in namenu predali novih 5 postaj. Občanke in občani ter seveda tudi obiskovalci imajo zdaj v Celju za izposojo na voljo 22 postaj in 150 koles, od katerih je večina električnih. Ker se je sistem tako dobro prijel, ga bodo letos s pomočjo nepovratnih finančnih spodbud, ki so namenjene za naložbe v izgradnjo kolesarske infrastrukture, razširili z 12 novimi postajami. Letos bodo med drugim začeli tudi z izgradnjo manjkajočega dela kanalizacijskega omrežja, več pozornosti pa bodo v prihodnje namenili tudi obnovi lokalnih cest.

Na Mestni občini Celje bodo letos za spodbujanje gospodarstva namenili še več sredstev kot lani. Konec februarja so objavili Javni razpis za dodeljevanje pomoči gospodarstvu zaradi izpada poslovanja zaradi posledic COVID–19, s katerim bodo gospodarskim subjektom, prizadetim zaradi epidemije, razdelili 275.000 evrov nepovratnih finančnih sredstev. Po sprejemu rebalansa letošnjega občinskega proračuna bo objavljen še Javni razpis za dodeljevanje pomoči za razvoj gospodarstva v Mestni občini Celje za leto 2021 za mikro, mala in srednja podjetja. V Mestni občini Celje se zavedajo, da je ustvarjanje ugodnih pogojev za gospodarski razvoj občine ena od pomembnejših nalog lokalne skupnosti. V teh težkih časih bo pomoč gospodarstvu pri njegovih stroških, povezanih z investicijami, odpiranjem novih delovnih mest in zagonu turizma v starem mestnem jedru ter na Šmartinskem jezeru zelo dobrodošla.

Županovo voščilo ob prazniku

Župan Bojan Šrot: »Zavedamo se, da je bilo zadnjih dvanajst mesecev za marsikoga težkih in zato kot lokalna skupnost z najrazličnejšimi ukrepi pomagamo, kolikor lahko, tako socialno ogroženim občankam in občanom kot kulturnikom in podjetnikom. Ko je težko, je treba držati skupaj. Vsem bi se rad zahvalil, ker ste odgovorni in spoštljivi. Vem, da živimo v različnih okoliščinah, da smo postavljeni pred različne izzive in da je nekaterim težje kot drugim. Vse to spoštujem in vsem želim, da bi se razmere kmalu obrnile na bolje. Zagotavljam vam,  da si bomo še naprej prizadevali, da bomo ostali mesto z veliko mero socialne pravičnosti in da bomo pomagali vsem tistim, ki jih je ali jih še bo epidemija najbolj prizadela.

 Drage Celjanke in Celjani, iskreno vam čestitam ob prazniku našega mesta, 11. aprilu. Želim si, da bi bilo življenje v Mestni občini Celje lepo za vsakogar. Želim vam, da bi bili zdravi, da bi lahko delali in da bi bili ponosni na svoj dom. Vse najboljše, Celje!«

Vir: MOC

Uredništvo