Danes se v Laškem pričenja že 55. festival Pivo in cvetje Laško. Po poročanju STA prinaša festival v štirih dneh več kot 60 nastopov in zabavno dogajanje za vse generacije. Sporočilo glavnega sponzorja festivala Pivovarne laško Union je usmerjeno v spodbujanje odgovornega in zmernega pitja ter varne vožnje.

Mesto ob Savinji bo do nedelje glasbena prestolnica Slovenije, na štirih odrih bodo gostili številne glasbenike različnih zvrsti. Obenem Laško in festival omogočata v teh dneh prostor in ustvarjalne vsebine za otroke v Mavrični deželi, tudi program za ljubitelje cvetja, Laško je namreč v času festivala kot velika cvetličarna, poroča STA.

Festival prinaša tudi vsebine za ljubitelje slovenske etnografske in kulturne dediščine. Letos bosta med drugim na ogled razstava ob 130-letnici Turističnega društva Laško ter razstava ročnih del društev invalidov Laško in Rimske Toplice.

Po poročanju STA bodo na ulicah Laškega obiskovalce festivala vsak večer razveseljevali Laška pihalna godba z evropsko znanimi mažoretkami, vrhunec festivalskega utripa po navedbah organizatorjev čaka obiskovalce v soboto zvečer, ob 22. uri bo za dvajset minut potihnila glasba vseh odrov, ta čas je rezerviran za Laško multimedijsko simfonijo.

Na zadnji dan festivala bo potekala čisto prava poroka oziroma ohcet, tradicionalno se bo nato festival zaključil s tradicionalno povorko in tudi z mednarodnim festivalom godb na pihala.

Obiskovalci imajo v Laškem možnost kampiranja, s strani organizatorjev je poskrbljeno za brezplačno parkiranje avtomobilov, vendar pa gostom priporočajo, da se v Laško odpravijo z vlakom. Letos se je festival za domačine začel že v sredo z dnevom odprtih vrat pivovarne ter tradicionalnim dnevom Laščanov, poroča STA.

Predstavniki Pivovarne Laško Union skupaj s partnerji, to so AMZS, Gasilska zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenije so včeraj podpisali Zavezo 0,0, ki sledi trajnostni strategiji pivovarne, v kateri je eden ključnih stebrov odgovorno, zmerno pitje.

Kot poroča STA so se partnerji z zavezo obvezali, da si bodo celovito in aktivno prizadevali ozaveščati o odgovornem pitju. Cilj aktivnosti je vplivati na spremembo slovenske kulture, katera še vedno tolerira pitje alkohola. Medtem ugotavljajo v pivovarni, da povpraševanje z nizko vrednostjo alkohola ali brez alkohola narašča.

Vir: STA