V članku “Znani rezultati mature: dva dijaka z izjemnim uspehom”, objavljenem na siol.net lahko beremo, da so predstavniki ministrstva za izobraževanje, Državnega izpitnega centra ter komisij za maturo danes predstavili rezultate spomladanskega roka letošnje mature. Sodeč po rezultatih se je delež uspešnih dijakinj in dijakov tako pri splošni kot poklicni maturi v primerjavi z lanskim letom povečal. Na mednarodni maturi pa sta dve mariborski dijakinji dosegli vseh 45 točk.

Po podatkih ministrstva je splošno maturo letos na 83 šolah opravljalo 6183 kandidatov, ki so se spopadli s 33 različnimi maturitetnimi predmeti. Uspešnih je bilo 90,3 odstotkov dijakov, kar je več kot lani, ko je maturo izdelalo 88 odstotkov kandidatov.

Na 140 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih se je poklicne mature udeležilo 8110 kandidatov. Od tega je bilo 7219 dijakov, k poklicni maturi pa je pristopilo še 891 kandidatov, ki so imeli drugačen status. Letos je bilo uspešnih 91,4 odstotka kandidatov, lani 90,5 odstotka.

Letos je bilo v programu mednarodne mature 65 dijakov iz Slovenije ter 23 tujcev. S 40 točkami ali več je 35 kandidatov doseglo izjemni uspeh ter so prejeli spričevalo s pohvalo.

Na mednarodni maturi so slovenski dijaki  povprečju dosegli 38,3 točke v Mariboru, 38,8 točke v Ljubljani ter 38,1 v Kranju. Izjemen uspeh in vseh 45 točk sta dosegli dve dijakinji II. gimnazije Maribor. Letos je k mednarodni maturi pristopila 28. generacija v Mariboru in Ljubljani ter 8. generacija v Kranju. Letos praznuje splošna matura 25 let, poklicna matura pa je postala polnoletna.

Članek “Znani rezultati mature: dva dijaka z izjemnim uspehom” lahko najdete tukaj: https://siol.net/novice/slovenija/dijaki-prek-spleta-ze-lahko-preverijo-rezultate-splosne-mature-502270