DARS obvešča: Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z elektronsko vinjeto

Foto: DARS

Kaj je elektronska vinjeta?

E-vinjeta je digitalna različica vinjete, ki bo nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila.

Bomo po novem plačevali cestnino po prevoženi razdalji?

V obdobju veljavnosti e-vinjete bomo lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.

Kdaj bomo začeli uporabljati e-vinjete?

1. decembra 2021 bomo lahko kupili in začeli uporabljati letne (in polletne za motorna kolesa) e-vinjete, tedenske in mesečne e-vinjete pa bodo v uporabi od 1. februarja 2022.

Koliko časa bo veljala letna e-vinjeta?

Veljavnost e-vinjete bo eno leto od izbranega datuma. Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. april 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023.

Kaj bo z neizkoriščeno vrednostjo e-vinjete ob prodaji vozila?

Ob prodaji vozila boste lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa) le v primeru, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Kako bo potekal nadzor e-vinjet?

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.

Kje bomo lahko kupili e-vinjeto?

Nakup e-vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih (na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih). Za nakup boste potrebovali registrsko številko vozila, za katero bo kupljena e-vinjeta. Pri spletnem nakupu še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja (plačilno kartico).

DARS