V družbi DARS, ki vzdržuje 623 km avtocest in hitrih cest, 146 km priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti, so pripravljeni na letošnjo zimo, so zapisali v sporočilu za javnost. Za prevoznost in varnost na slovenskih avtocestah bo v vseh izmenah skrbelo 527 sodelavcev, vzdrževalcev avtocest in hitrih cest, s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci.

Za namene posipanja cestišča so zapolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, sicer pa imajo za letošnjo zimo trenutno pogodbeno zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

Uradni začetek izvajanja cestne zimske službe je od 15. novembra tekočega leta do 15. marca naslednjega leta oziroma takrat, ko je lahko zaradi zimskih pojavov (sneg, poledica, nizke temperature) ogrožen normalen potek prometa.

V tem obdobju se voznice in vozniki lahko odpravimo na pot s svojimi vozili le z obvezno zimsko opremo, ta oprema pa je obvezna tudi v primeru, da zimske razmere nastopijo že pred uradnim začetkom zimske službe ali po njem.

Video in več lahko vidite tukaj.