Davčni strokovnjak Ivan Simič prepričan, da je vlada s preoblikovanjem zdravstvenega zavarovanja povzročila za 100 milijonov minusa v državni blagajni, ob tem pa nobenega razburjenja

Foto: Nova24TV

Davčni strokovnjak mag. Ivan Simič se je v svojem zadnjem razmišljanju dotaknil preoblikovanja prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno zavarovanje. Pri tem Simič poudarja, da s tem sicer nima težav, vendar pa ne more mimo tega, da je vlada s tem povzročila velik minus za davčno blagajno.

Kot navaja davčni strokovnjak, so ga k pisanju spodudili komentarji, da naj bi sedaj tisti z višjimi dohodki plačevali manj kot tisti z nižjimi. Skozi številke Simič prikaže, da pod črto tisti z višjimi dohodki za zdravstveno zavarovanje plačujejo bistveno več kot tisti z nižjimi dohodki, saj imamo progresivno lestvico obdavčitve. V apisu še poudarja, da dejansko te številke za obvezno zavarovanje izgledajo nižje, so tisti z višjimi dohodki zaradi višje stopnje obdavčitve večji plačniki v zdravstveno blagajno.

Bolj kot vse to mag. Simiča čudi povsem nekaj drugega. “Zanimivo mi je, da ta razlika v znesku plačila obveznega zdravstvenega prispevka povzroča toliko razburjanja, nisem pa opazil razburjanja, da bo prenos prostovoljnega zdravstvenega prispevka v obveznega, pomenil v državnem proračunu več kot 100 milijonov evrov minusa,” je na svoji strani zapisal mag. Ivan Simič.

Celotno razmišljanje si lahko preberete na tej povezavi.

Avtor: mag. Ivan Simič

Vir: Ivan Simič blog